Amazon-chef om erhvervslivets fremtid: »Hvis du slapper af, dør du«

Fremtidens IT ligger i skyen snarere end i kælderen. Det giver selv små virksomheder adgang til avanceret teknologi og skaber en ny lighed på markedet, hvor talent betyder langt mere for virksomheders fremtid end IT-budgettet.

Miriam McLemore er direktør for virksomhedsstrategi hos Amazon Web Services, der specialiserer sig i cloud computing. Cloud computing giver virksomheder mulighed for at bruge avancerede og dyre teknologier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden IT-afdelingen blev opfundet, har den som oftest ligget nede i en virksomheds kælder. Her sad firmaets nørder og nussede rundt med servere og skærme, mens resten af virksomhedens medarbejdere udelukkende stavrede derned, når EDB-udstyret skabte sig.

Senere blev nørderne til superstjerner, som i dag står bag nogle af verdens største firmaer og formuer, og nu rykker selve IT-afdelingen også ud af virksomhedernes kældre – og op i skyen.

»Det her er et enormt skifte i mindset. Traditionelle IT-afdelinger er så begrænsede af processer og ressourcer, at de ikke længere kan levere det, som virksomheder har brug for,« siger Miriam McLemore, som er direktør for virksomhedsstrategi hos Amazon Web Services (AWS).

AWS er den hurtigst voksende del af Amazon. De leverer IT-løsninger, som i modsætning til den traditionelle IT-afdeling ikke fysisk ligger i virksomheden. AWS specialiserer sig nemlig i det, der hedder cloud computing. Med det kan virksomheder få adgang til serverplads eller teknologi, som de ikke selv besidder, men som de derimod lejer sig ind på i lige så kort eller lang tid, som de har brug for.

Én dags arbejde og en måneds støv

Danske Ørsted er et eksempel på, hvordan en service, som den AWS leverer, bliver brugt i praksis. Når energiselskabet en gang om måneden skal sende fakturaer ud til sine kunder i hele landet, skal det nemlig bruge en masse computerkraft.

»En gang om måneden skal vi regne rigtig meget ud, for vi skal sende fakturaer ud baseret på målinger fra cirka en million elmålere. Det skulle vores computer bruge rigtig meget krudt på, og resten af måneden stod den så og lavede ingenting,« siger Charlotte Esmaralda Kamp, som er chef for IT hos firmaet Obviux, der i praksis er Ørsted Privatsalg El & Gas' IT-afdeling.

For bare tre år siden havde man netop sådan en computer stående i kælderen til at samle støv det meste af måneden. Efter at Obviux er gået over til at bruge AWS, er situationen dog noget anderledes.

Miriam McLemore, direktør for virksomhedsstrategi hos Amazon Web Services

»Der er masser af eksempler på kolossale firmaer, som man troede ville være her for evigt, men som blev taget på sengen, fordi de sov i timen.«


AWS mærker nemlig selv, når Obviux har brug for at lave flere udregninger, og så får Ørsted øjeblikkeligt adgang til alt den computerkraft, der er brug for. Når matematikken så er lavet, og fakturaerne er sendt af sted, slukker Amazon selv for serverne igen.

»Så i stedet for at vi selv har en masse servere stående, som vi kun bruger en gang om måneden, betaler vi kun for det forbrug, vi har en gang om måneden. Til gengæld kan vi så få ubegrænsede mængder computerkraft,« siger Charlotte Esmaralda Kamp.

Fleksibilitet er alfa og omega

Det er den fleksibilitet, AWS sælger, og som virksomheder af enhver størrelse kan få glæde af. Ud over serverkraft tilbyder AWS adgang til forskellige teknologier som kunstig intelligens eller blockchain. Det betyder, at selv små firmaer med et beskedent IT-budget nu kan konkurrere med store firmaer, der har investeret massivt i IT.

»Der er masser af eksempler på kolossale firmaer, som man troede ville være her for evigt, men som blev taget på sengen, fordi de sov i timen,« siger Miriam McLemore.

Her er Blockbuster et godt og tidligt eksempel. I to årtier sad firmaet så tungt på videoudlejning, at få forventede, at det ville forsvinde. Men så kom Netflix og rykkede tæppet væk under dem, og på få måneder kollapsede forretningen. Og det er en seriøs påmindelse til enhver virksomhed om aldrig at sidde for længe i lænestolen.

Miriam McLemore, direktør for virksomhedsstrategi hos Amazon Web Services (AWS), leverer IT-løsninger kaldet cloud computing. Ørsted er en af de virksomheder, som benytter sig af Amazon Web Services, og det har gjort deres digitale omstilling billigere og mere fleksibel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

»Hvis et firma ikke bruger teknologi til at innovere sin forretning, så eksisterer den nok ikke om ti år, og det er mange begyndt at indse. Listerne over verdens største firmaer ændrer sig dramatisk i øjeblikket. Hvis du læner dig tilbage og slapper af, så dør du,« siger hun.

»Som at bygge med Lego«

Helt grundlæggende giver AWS altså øjeblikkelig adgang til teknologi, som firmaer før skulle bruge måneder på at udvikle. Og det giver mulighed for at teste nye funktioner, som man tidligere aldrig ville have tænkt på at arbejde med, simpelthen fordi det var for omkostningsfuldt.

»Hvis du ikke har adgang til cloud services, tager det typisk flere måneder at udvikle en ny teknologi. Derfor er chancen for, at man afprøver en ny idé baseret på den teknologi, stort set ikkeeksisterende. Men med øjeblikkelig tilgang til nye teknologier kan man meget lettere afprøve nye ideer,« siger Johan Broman.

Han er leder for det, der bliver kaldt løsningsarkitektur hos AWS i Norden. Her hjælper han virksomheder som for eksempel Ørsted med at skræddersy de løsninger, forretninger skal bruge. Det kan være alt fra servere, nye teknologier til cybersikkerhedsløsninger.

»Det er lidt ligesom at bygge med Lego, bare med mere avancerede klodser,« siger han.

Ifølge analysehuset IDC sidder Amazon Web Services på 38 procent af det samlede nordiske marked for cloud computing, som i alt er lidt over en milliard euro værd. Til sammenligning sidder Microsoft på 12 pct., Google på fem og IBM på fire pct.