Airbus sikrer sig milliardordre i Kina under Boeing-ballade

300 nye fly skal leveres til Kina fra den europæiske flyproducent. Aftalen faldt på plads under kinesisk præsidentbesøg i Paris.

Airbus skal levere 290 af sine A320-fly til Kina. Arkivfoto: Frédéric Scheiber, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Frédéric Scheiber

Mens den amerikanske flyproducent Boeing har fået startforbud for sine 737 Max-fly, udnytter Boeings europæiske konkurrent, Airbus, balladen til at score en mange milliarder stor ordre på 300 nye fly til Kina.

Aftalen faldt på plads under den kinesiske præsident, Xi Jinpings besøg i Paris mandag. Airbus, som er indregistreret i Holland, skal levere 300 fly af typen A320 og A350 XWB – henholdsvis 290 og ti styk – til en samlet værdi af 30 milliarder euro (223,8 milliarder kroner), skriver en række nyhedsmedier.

Boeing er i krise, efter at to af selskabets fly af typen 737 Max 8 er styrtet ned inden for fem måneder. Omfattende undersøgelser af flyet fra Ethipian Airlines, hvis styrt forårsagede 157 menneskers død, er i gang for at finde årsagen. I mellemtiden har flytypen fået flyveforbud.

Kina skal bruge 7.400 flere fly

Airbus' aftale er næsten dobbelt så stor i værdi som de ordrer, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, sikrede sig med hjem fra sit statsbesøg i Kina i januar 2018, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Airbus går med planer om at udvide sine produktionsfaciliteter i Tianjin i Kina. Oplægget fra Airbus' nye topchef, Guillaume Faury, er, at A320-flyene skal bygges i såvel Tianjin som i Europa..

Kina er blevet verdens vigtigste flymarked, fordi flere kinesere er blevet rigere. Kina har over de næste to årtier brug for 7.400 flere passager- og fragtfly, hvilket ifølge Airbus' beregninger svarer til omkring 20 procent af den globale efterspørgsel på fly. Hidtil har Kina forsøgt at holde balancen mellem Boeing og Airbus ved at købe fly hos begge, samtidig med at Kina selv arbejder på at kunne producere fly i større stil.