Ælle bælle mig fortælle: Tysk gigant snupper Danmarks største grønne projekt i spektakulær lodtrækning

Det bliver det tyske selskab RWE, som kommer til at rejse Danmarks største og mest komplekse havvindmøllepark fra havets bund ud for vestjyske Thorsminde. Det blev onsdag afgjort ved en lodtrækning mellem fem selskaber hos Energistyrelsen. Slukøret tilbage står store danske aktører som Ørsted og CIP.

Kronprins Frederik var med, da Danmarks p.t. største havvindmøllepark, Kriegers Flak, blev indviet i starten af september 2021. Her spejder kronprinsen ud mod Kriegers Flak fra GeoCenter Møns Klint. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver det store tyske energi­sel­skab RWE, som kommer til at bygge Danmarks største, grønne projekt til dato – havvindmølleparken Thor ud for Thorsminde med investeringsomkostninger på anslået mere end 15 milliarder kroner.

Det står klart, efter at Energistyrelsen onsdag formiddag simpelthen har trukket lod blandt fem bydere. Her trak tyske RWE under navnet Thor Wind Farm I/S det længste strå.

Selskaberne i lodtrækningen havde alle budt ind på at bygge den enorme havvindmøllepark, der kommer til at kunne levere grøn strøm til omkring en million danske husstande, i den størst mulige udgave til den lavest mulige pris.

Og i netop det tilfælde skulle der altså ifølge udbudsbetingelserne trækkes lod om vinderen.

»Thor bliver ikke bare Danmarks hidtil største havvindmøllepark, men også en af verdens største parker og vil være med til at løfte Danmark ind i en ny tid, hvor sort bliver dyrere end grønt. Det er en enorm god, grøn nyhed, at vindmøllebranchen har været ivrige efter at byde, og det viser igen, at Danmarks satsninger på vedvarende energi og havvind er en god investering for såvel klima, erhvervsliv såvel som for stat,« udtaler klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Fem med i lodtrækning

Konkret havde fem bydere – RWE, danske Ørsted, svenske Vattenfall, et konsortium med franske Total Energies  og spanske Iberdrola samt et konsortium med danske Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Andel og britiske SSE Renewables – tilbudt at opføre Thor i den fulde kapacitet på 1.000 megawatt (MW).

En størrelse, som gør projektet opsigtsvækkende selv på globalt plan.

Alle fem nævnte selskaber havde samtidig tilbudt at bygge Thor til den lavest mulige elpris på 0,01 øre per kilowatt-time. Da der i alt var seks bydere på Thor, betyder det, at et konsortium med danske European Energy og italienske Eneco som den sjette byder var den eneste, som ikke havde tilbudt at bygge Thor i maksimal størrelse til minimumsprisen.

Særligt den del med minimumsprisen er interessant.

For mens alle hidtidige danske havvindmølleparker har modtaget statsstøtte i forskellig grad, kommer staten for første gang ikke til at punge ud for at få opført Thor.

En guldgrube for staten

Tværtimod bliver det en guldgrube for statskasse, når den grønne strøm fra Thor efter planen begynder at flyde i enorme kabler mod fastlandet i 2027.

Det skyldes den valgte kontraktmodel kaldet Contract for Differences. I korte træk går det ud på, at når markedsprisen på el er under budprisen, betaler staten differencen til selskabet bag Thor. Hvis markedsprisen på el derimod er over budprisen, skal selskabet bag Thor betale differencen til staten.

Da fem selskaber havde budt ind med den lavest mulige pris på 0,01 øre per kilowatt-time, har de reelt sagt, at de slet ikke har brug for støtte. Men de skal stadig betale differencen til staten, når markedsprisen på strøm overstiger 0,01 øre per kilowatt-time.

Der er fastsat et loft på 2,8 milliarder kroner.

RWE kommer altså til at betale de første 2,8 milliarder kroner, som virksomheden tjener på at sælge den grønne strøm fra Thor, til den danske stat. Med de forventede elpriser lyder det fra Energistyrelsen, at det nok vil ske i løbet år en kort årrække. Først herefter går overskuddet i lommerne på RWE. Hvilket det så til gengæld kommer til at gøre i op mod 30 år.

Direktør for havvind hos RWE Sven Utermöhlen glæder sig i en pressemeddelelse over, at tyskerne med Thor kommer til at bidrage signifikant til Danmarks grønne omstilling.

»Danmark er et af de vigtigste markeder for havvind i Europa med høje vækstambitioner. Som en af de globalt ledende spillere inden for havvind er vi glade for at blive tildelt Thor-projektet,« siger Sven Utermöhlen i pressemeddelelsen.

Konkurrent vil undgå lotterier

Danske Ørsted, som på verdensplan er førende i at bygge havvindmølleparker, ærgrer sig til gengæld over udfaldet af lodtrækningen.

»Vi matchede det vindende bud, og vi er naturligvis skuffede over, at lodtrækningen ikke gik vores vej. Thors budpris er muliggjort af flere unikke faktorer, som resulterer i uset lave omkostninger ved produktion af el fra havvind på Thor, og som med høj sandsynlighed ikke kan overgås nogen steder i Nordsøen eller globalt,« siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted, i en skriftlig udtalelse og gør det klart, at Ørsted ser frem til at deltage i de kommende danske havvindudbud.

Hos den sjællandske energikoncern Andel, der håbede på at få lov at opføre Thor sammen med CIP og SSE Renewables, lykønsker topchef Jesper Hjulmand RWE.

»Det er altid brandærgerligt at tabe et udbud – og særligt i lodtrækning. Havvind er et afgørende element i den grønne omstilling og spiller en nøglerolle i indsatsen for at reducere vores CO₂-udledning, så jeg glæder mig i dag særligt over, at vi danskere bliver den helt store vinder, når Thor står klar om nogle få år. Vi har som nation vindressourcer i verdensklasse i Nordsøen, og dem skal vi udnytte som samfund,« udtaler Jesper Hjulmand i en e-mail.

Hos svenske Vattenfall, der med havvindmølleparkerne Kriegers Flak og Horns Rev 3 har ryddet bordet de seneste to gange, der har været store danske udbud, er man stolt at det bud, der var med i lodtrækningen.

»Fra Vattenfalls side er vi stolte over at have bevist vores evner og engagement med et skarpt støttefrit bud. Vi vil fortsat have en stærk tilstedeværelse og engagement i det danske havvindmarked, hvor vi håber, at fremtidige udbud ikke vil bruge lotterier som grundlag for tildeling, men fokusere på kvalitative kriterier såsom øget systemintegration, dekarbonisering og innovation,« siger chef for havvind Catrin Jung i en mail.

Har sendt chokbølger gennem branchen

Erhvervsmediet Finans skrev i sidste uge, at det har sendt chokbølger gennem den danske vindbranche, at virksomheder står i kø for ikke blot at opføre Thor uden støtte, men ligefrem betale milliarder for at få lov at bygge havvindmølleparken.

Gennembruddet har fået både eksperter, politikere og interesseorganisationer til at mene, at regeringen bør sætte langt mere fart på opstillingen af havvindmøller i Danmark.

I en pressemeddelelse ønsker branchechef i interesseorganisationen Dansk Energi Kristine van Het Erve Grunnet både RWE og Danmark tillykke med sejren.

»Buddene på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne lys og grøn, for havvind er beviset på, at den vedvarende energi bliver stadigt billigere, og det danske klimamål om at reducere CO₂-udledningerne med 70 procent inden 2030 er inden for rækkevidde – både til tiden og til prisen. Det er medvind til den grønne omstilling,« siger Kristine van Het Erve Grunnet.

Lodtrækningen fandt sted overvåget af en uafhængig revisor samt Kammeradvokaten. Derudover måtte kun de involverede bydere være til stede.