Advarsler om snyd med coronapas-appen blev overhørt

Coronapas-appen blev sendt ud til danskerne sidst i maj, selvom eksperter mere end en måned forinden advarede om, at man kunne snyde ved at tage skærmbilleder af passet.

Forsøger man nu at lave et skærmbillede af sit coronapas, så andre kunne bruge det med QR-koden, får man at vide, at der er spærret for muligheden. Sådan var det ikke, da coronapas-appen blev lanceret i maj – selv om myndighedernes egne eksperter havde advaret om faren for snyd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne fik i maj mobilappen med coronapas, selv om myndighederne af deres egne eksperter var blevet advaret om, at der kunne snydes med det.

Det viser en aktindsigt, som it-mediet ITWatch har modtaget.

Medlemmerne af den rådgivningsgruppe af eksperter, som har bistået Digitaliseringsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen med at udvikle coronapas-appen advarede på et ekstraordinært møde i april i år om, at det var for nemt at tage skærmbilleder af appen med QR-koden, så andre, der ikke havde coronapas, kunne snyde ved at vise skærmbilledet frem og på den måde komme ind, hvor der blev krævet dokumentation.

Appudvikler anbefalede selv at spærre

Og selvom it-virksomheden Netcompany, som udviklede appen, selv anbefalede at blokere for, at man overhovedet kunne tage skærmbilleder, sådan som det er umuligt at gøre i den nye kørekortapp, som kom i efteråret 2020, blev corona-appen lanceret 28. maj uden denne spærring.

Først 2. juni beder Digitaliseringsstyrelsen om at få spærringen sat i gang, skriver ITWatch med henvisning til den interne korrespondance, som man nu har fået indblik i.

»Da løsningen skulle lanceres så hurtigt som muligt, var man ved lanceringen fuldt ud bevidst om, at der løbende ville blive foretaget justeringer på løsningen, og at den først lancerede version ikke nødvendigvis var den endelige version,« skriver Digitaliseringsstyrelsen i et svar til mediet.