6.000 danskere strandet efter kæmpe konkurs: Rejsegarantifonden holder vejret lidt endnu

Rejsegarantifonden er endnu ikke klar med plan, som skal hjælpe danske strandede Spies-charterturister hjem.

Thomas Cook airlines konkurs - Thomas Cook har her til morgen lukket deres skranker og pillet deres skilte ned i Københavns Lufthavn (CPH) 23. september 2019.. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Flere tusinde danske rejsende sidder lige nu på et hotel i udlandet og har svært ved at komme hjem. Det skyldes, at det store rejseselskab Thomas Cook i morges gik konkurs. Virksomhedens danske afdeling, Spies, har oplyst til Berlingske, at 6.000 danskere opholder sig i udlandet og kan blive berørt af situationen.

Men Spies er endnu ikke begæret konkurs, og derfor har Rejsegarantifonden ikke været i kontakt med rejseselskabet.

»Såvidt vi er orienteret, vil Spies i første omgang forsøge at refundere pengene til de berørte kunder,« siger direktør i Rejsegarantifonden Birgitte Fjeldhoff.

Rejsegarantifonden er en selvejende privat fond, som dækker udgifter for charterrejsende i forbindelse med konkurser. Men der har typisk været tale om konkurser i en mindre størrelsesorden end Spies, som i 2017 havde en markedsandel på 25 procent, og derfor blev betegnet som Danmarks største selskab.

Sidste år udbetalte fonden penge til de danskere som sidste år blev ramt af DaGama Travel A/S konkurs og Skirejser Contamines ApS. Ifølge fondes regnskab udbetalte man samlet set 18 millioner kroner sidste år.

Et årsregnskab fra 2018 viser, at rejsegarantifonden ved årets udgang en egenkapital på omkring 130 millioner, hvoraf omkring 50 millioner tilhører pakkerejsefondskassen og 72 millioner flyrejsekassen, men ifølge direktøren er disse tal ikke afgørende.

»Hvis der ikke er nok penge i pakkerejsefondskassen, så tager vi af flyrejsekassen, og hvis der ikke er nok der, så låner vi af banken med statsgaranti. Efterfølgende bliver det en kollektiv opgave for rejseselskaberne at betale pengene tilbage,« siger Birgitte Fjeldhoff.