Konkurs udløser kæmpe charterkaos: Over 6.000 danskere kan være ramt

Verdens ældste rejseselskab kollapsede i nat. Det påvirker omkring 6.000 Spies-rejsende, oplyser selskabet.

De britiske myndigheder har iværksat en plan, så strandede rejsende kan blive fragtet hjem. Her ses en del af disse i Mallorcas Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Enrique Calvo/Reuters/Ritzau Scanpix

Det gigantiske rejseselskab, Thomas Cook, oplyste i nat, at selskabet var gået i betalingsstandsning med omgående virkning. Derfor er alle Thomas Cook-fly per dags dato aflyst.

Det kommer til at have konsekvenser for flere tusinde danskere, som har købt pakkerejser hos Spies, der er en del af Thomas Cook-koncernen.

Cirka 6.000 Spies-gæster opholder sig lige nu i udlandet, oplyser Spies til Berlingske. Spies kender ikke det præcise tal, da det kun er Spies-gæster, som flyver med Thomas Cook Airlines Scandinavia, der er påvirkede. Det gør omkring 80 pct. af Spies' gæster i gennemsnit. Disse gæster er potentielt strandede på hoteller rundt omkring i verden.

Spies oplyser i en pressemeddelelse, at berørte rejsende kan købe flybiletter hos andre selskaber og få tilbagebetalt beløbet som følge af pakkerejseloven.

Rejsegigantens konkurs har særligt ramt de britiske rejsende. Det har sat gang i landets største redningsaktion siden Anden Verdenskrig, kaldet »Operation Matterhorn«. Her forventes britiske myndigheder at hjælpe 150.000 strandede feriegæster hjem. Det skriver flere britiske medier til morgen.

Thomas Cook har i en længere periode været hårdt ramt. Virksomheden estimeres at have samlet gæld på 1,7 milliarder pund, svarende til 14,4 danske milliarder kroner.

Ifølge Financial Times har Thomas Cook henvendt sig til den britiske regering i håb om at få økonomisk hjælp. Men ifølge Storbritanniens udenrigsminister, Dominic Raab, ønskede regeringen ikke at forpligte sig.