3F-formands fald efterlader tomme pladser i flere bestyrelser

Per Christensen er trådt tilbage som forbundsformand i 3F. Det betyder, at han også har måttet trække sig fra en række andre poster. I Arbejdernes Landsbank og PensionDanmark er afløseren umiddelbart givet på forhånd.

Forbundsformand Per Christensen har tirsdag trukket sig fra 3Fs top. Frem til en kongres i september er næstformand Tina Christensen konstitueret som 3F-formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Per Christensen og 3F måtte tirsdag erkende, at han ikke længere kan være formand for fagforbundet efter afsløringer af et dobbeltliv.

Det efterlader ikke kun et af landets mest magtfulde fagforbund uden en formand, men får også betydning for to af landets vigtigste finansielle selskaber.

I Arbejdernes Landsbank og PensionDanmark har Per Christensen indtil nu haft formandsposten for bestyrelsen, hvilket skyldes, at 3F er den største aktionær i både banken og i pensionskassen.

De seneste otte år har Per Christensen haft de to formandsposter, mens det før ham var tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen, der havde titel af bestyrelsesformand i Arbejdernes Landsbank og i PensionDanmark. Før da sad Skov Christensens forgænger, Hardy Hansen, på formandsposterne.

Efter et møde i hovedbestyrelsen for 3F har man besluttet, at Tina Christensen, der lige nu er næstformand, konstitueres som formand for fagforbundet frem til september, hvor der på 3Fs kongres skal stemmes om Per Christensens permanente afløser.

Dette betyder imidlertid ikke, at Tina Christensen skal overtage Per Christensens bestyrelsesposter, oplyser 3Fs presseafdeling til Berlingske.

»Det bliver næstformanden begge steder, der driver bestyrelsesarbejdet, indtil en ny 3F-formand er fundet ved kongressen til september,« oplyser presseafdelingen med det forbehold, at der ikke formelt er truffet beslutning om dette i de to bestyrelser.

I Arbejdernes Landsbanks tilfælde er det Claus Jensen, formanden for Dansk Metal, der har næstformandsposten, mens det i PensionDanmark er Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri.

Ikke spørgsmål om kompetencer

I såkaldt systemisk vigtige banker, som Arbejdernes Landsbank er, stilles der skærpede krav til, hvilke kompetencer og erfaring ledelsen af banken generelt skal have med hensyn til at drive finansiel virksomhed.

Når det gælder bestyrelsesformanden, er der dog ingen specifikke krav om erfaring inden for bankdrift, fortæller Linda Nielsen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet med ekspertise i blandt andet finansiel lovgivning.

»Det er klart, at der skal være bankkompetencer i bestyrelsen, men de behøver ikke at ligge hos formanden,« forklarer Linda Nielsen.

Der er derfor intet til hinder for, at Claus Jensen kan sidde som midlertidig formand for Arbejdernes Landsbanks bestyrelse, forklarer hun.

En systemisk vigtig bank er en bank, der har så stort et forretningsomfang, at det vil have samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis den går nedenom og hjem. Derfor stilles der en lang række krav til denne type banker. Både økonomiske, men altså også krav om for eksempel et vist niveau af erfaring i ledelsen.

For pensionsselskaber er det lidt anderledes. For selvom der skal være faglige kompetencer i bestyrelsen af et pensionsselskab, skal der være plads til repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter i arbejdsmarkedspensionsordningerne, som for eksempel PensionDanmark.

»Det lyder specifikt, at når det gælder tværgående pensionsselskaber, så vil der blive taget højde for, at en del af pladserne i bestyrelsen er forbeholdt arbejdsmarkedets parter,« siger Linda Nielsen.

Udover Arbejdernes Landsbank og PensionDanmark har Per Christensen også trukket sig fra ATPs repræsentantskab og Sund & Bælts bestyrelse.