14-årig står til dusør for at finde Apple-fejl

Højtstående Apple-direktør tog på hjemmebesøg hos drengen, der opdagede alvorlig fejl i Apples Facetime-software, som aflyttede dem, man ringede op til.

Apple lukkede helt for muligheden for at foretage gruppevideoopkald gennem Facetime på iPhone-telefoner og iPad-tablets, efter at en 14-årig havde fundet en alvorlig sikkerhedsfejl. Arkivfoto:  EPA/SASCHA STEINBACH/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 14-årige dreng, som opdagede en alvorlig fejl i Apples pendant til Skype, Facetime, som gjorde det muligt at høre lyd fra folk, der endnu ikke havde besvaret opkaldet, står til at få dusør fra Apple.

Grant Thompson og hans mor Michelle fik 1. februar besøg af en højtstående Apple-direktør derhjemme i Tucson i staten Arizona, rapporterer den amerikanske TV-station CNBC. Her drøftede de angiveligt, hvordan Apple kunne blive bedre til at reagere hurtigt, når der blev meldt fejl ind.

Hov, der var lyd...

Den 14-årige Grant opdagede 19. januar, mens han sammen med nogle venner spillede det populære spil Fortnite, at når de kontaktede hinanden over Facetime, som er indbygget på Apples iPhone-telefoner og iPad-tablets, kunne de høre lyd hos modtageren, selv om vedkommende ikke havde trykket på knappen for at besvare opkaldet. Mikrofonen på modtagerens iPhone eller iPad blev slået fra igen, når opkaldet ikke blev besvaret.

Michelle Thompson forsøgte gentagne gange over fem dage at komme i kontakt med Apple for at fortælle om den alvorlige sikkerhedsfejl. Til sidst skrev hun fortvivlet om sin oplevelse på Twitter og lagde 25. januar en film ud på YouTube, hvor hun og sønnen viste fejlen. Det blev set af en journalist på teknologinetstedet 9to5Mac – og så skete der noget hos Apple.

Apple greb hurtigt ind og lukkede straks for muligheden for at foretage gruppeopkald med Facetime, mens teknikerne forsøgte at finde fejlen og få den rettet. En opdatering af Facetime i Apples mobilsoftware iOS ventes klar i løbet af denne uge, således at man igen kan foretage videoopkald til flere personer på samme tid.

Normal dusør mellem 25.000 og 200.000 dollars

Hvem fra Apple der har været på besøg, vil hverken Apple eller familien Thompson afsløre. Men 14-årige Grant er blevet lovet en dusør for sin opdagelse. Det er almindeligt, at teknologigiganterne betaler som tak, når nogen finder en sikkerhedsfejl i de stadig mere komplekse tjenester og programmer – hos Apple ligger belønningen officielt på mellem 25.000 og 200.000 dollars afhængigt af alvorligheden. Apple har særligt fokus på at sikre privatlivets fred, og topchef Tim Cook har gentagne gange været efter Google og Facebook for ikke at tage beskyttelsen af folks personlige oplysninger alvorligt nok. Derfor var opdagelsen af fejlen i Facetime da også var en pinlig affære – især når det viste sig så svært for familien Thompson at komme igennem og fortælle om fejlen.

Apple har offentligt undskyldt for fejlen og har takket familien Thompson.