Ti mageløse meteornedslag på Moder Jord

Med hele 31 kilometer i diameter er det nyopdagede grønlandske meteorkrater, Hiawatha, blandt de 25 største på kloden, og inden for de seneste mere end to millioner år har ingen meteor skabt et større krater. Vi retter teleskopet mod ti af de vildeste nedslag på kloden.

1. Vredefort, Sydafrika

Det sydafrikanske Vredefort-krater er det største kendte nedslagskrater på Jorden. Det har en diameter på over 300 km, og efter det altødelæggende nedslag for ca. to mia. år siden var det ubegribelige 45 kilometer dybt. Hullet blev hurtigt fyldt op, men det voldsomme jordiske chok løftede dybe og meget guldholdige jordlag helt op nær jordoverfladen, hvilket gjorde en lang række af de store sydafrikanske guldreserver tilgængelige. I dag er krateret svagt synligt fra rummet som en ringformet struktur.

2. Siljan, Sverige

Omridset af den store sø Siljan nordvest for Stockholm blev dannet for 377 mio. år siden ved et gigantisk meteornedslag, der skabte et krater med en diameter på over 50 km. Den cirkulære kraterrand kan anes på satellitbilleder af området. Nærmere Danmark ligger den runde og ca. seks km brede skånske kratersø Mien, der blev dannet ved et stort nedslag for ca. 120 mio. år siden. I den nordiske region bør også nævnes den estiske ø Saaremaa, der for ca. 4.000 år siden blev ramt af en række større meteornedslag. Dengang var øen beboet af jægere og samlere.

3. Yucatan, Mexico

Det kolossale nedslag, der formentlig var hovedårsagen til, at dinosaurer og en lang række andre dyr og planter for evigt forsvandt for 65 mio. år siden, begyndte som en vildfaren asteroide, der nærmede sig Jorden med omkring 70.000 km/t. Den må have haft en diameter på mindst ti kilometer, for den dannede det såkaldte Chicxulub-krater nær den nuværende Yucatan-halvø i det sydlige Mexico på næsten 200 kilometers bredde og én kilometers dybde. I en omkreds på mindst 1.000 km fra nedslagsstedet må alt være blevet tilintetgjort af intens hede, altødelæggende lufttryk, ekstremt voldsomme jordskælv og metertykke nedfald af jord, klipperester og aske. Dertil kom monster-tsunamier og et atmosfærisk slør af småpartikler, der nedkølede det globale klima med omkring 20 grader og bragte al jordisk liv helt ud på overlevelseskanten. Chicxulub-nedslaget var noget i retning af en 100 mio. års begivenhed.

4. Nördlingen, Tyskland

På den centrale top af et gammelt meteorkrater ligger den smukke, sydtyske middelalderby Nördlingen, hvor selv kirken er bygget af knust materiale fra det enorme nedslag. Faktisk var der tale om to nedslag. Nördlingen ligger midt i det hele 24 km store Ries-krater, men i nærheden ligger også det 3,8 km store Steinheim-krater, der formentlig er dannet af den ca. en km store hovedasteroides medfølgende måne. Nedslaget for ca. 14,3 mio. år siden slyngede materiale flere hundrede kilometer bort.

5. Arizona, USA

Foto: HO.

I det nordlige Arizona i USA finder man klodens nok bedst bevarede og mest respektindgydende meteorkrater. Det har en diameter på 1.200 meter og en dybde over 150 meter og vidner om et voldsomt nedslag af en ca. 50 meter stor og 300.000 ton tung jernmeteor for ca. 50.000 år siden. Det såkaldte Barringer Crater eller slet og ret Meteor Crater er en yndet turistdestination.

6. Pultusk, Polen

Foto: NASA.

Ved 19-tiden 30. januar 1868 blev tusinder af mennesker opskræmt nord for Warszawa i Polen. En lang ildkugle eksploderede nær byen Pultusk efterfulgt af en decideret regn af meteoritter, der faldt over snedækkede marker og bygninger. Den samlede mængde meteoritter fra Pultusk-nedslaget var på mindst 68.000 små og større stykker med en samlet vægt på næsten ti ton. Det er et et af de største meteornedslag i nyere europæisk historie.

7. Tunguska, Rusland

30. juni 1908 blev et stort, men øde skovområde nær Tunguskafloden i Sibrien blæst omkuld, da et et stort himmellegeme, muligvis en komet, eksploderede med enorm kraft i luften. Over et areal næsten så stort som Fyn blev træer væltet omkuld, brød i brand eller fik grene blæst af. Selv i London over 5.000 km borte registrerede instrumenter det jordiske chok. Først i 1927 iværksatte russerne en ekspedition til det vanskeligt tilgængelige område, men man fandt ingen rester af en meteor – blot millioner af væltede, forkullede eller helt nøgne træer. Tunguska-eksplosionen betegnes som det største kosmiske nedslag i historisk tid. Himmellegemet var sandsynligvis op mod 100 meter bredt og eksploderede knap ti km over Jorden. Var det faldet over en millionby, ville den formentlig være blevet tilintetgjort.

8. Sikhote-Alin, Rusland

Foto: Peter Komka.

I bjergområdet Sikhote-Alin i det sydøstligste Rusland faldt 12. februar 1947 en af det 20. århundredes mest bemærkelsesværdige meteorer. Lyset fra det faldende og meget jernholdige himmellegeme overstrålede Solen, og dets eksplosioner blev hørt op til 300 km borte. Meteoritterne faldt ret koncentreret og skabte flere kratere på op til 26 meters dybde. Ca. 70 ton materiale overlevede mødet med atmosfæren, men ingen kom noget til.

9. Allende, Mexico

Foto: RUNGROJ YONGRIT.

Natten til 8. februar 1969 bragede et ca. 100 ton tungt klippestykke ned over en øde egn af det nordlige Mexico og forvandlede nat til dag. I mødet med atmosfæren brækkede himmellegemet over i to dele, der kort efter hver især eksploderede i tusindvis af stumper. Ingen blev ramt, men efterfølgende kunne man samle flere ton meteoritter op over et 80 km langt og 10 km bredt spor. Allende-meteoritterne blev analyseret med uhørt grundighed og gav astrofysikere ny viden om solsystemets alder og oprindelse.

10. Tjeljabinsk, Rusland

Kl. 9.20 om morgenen 15. februar 2013 blev indbyggerne i og omkring den sydrussiske millionby Tjeljabinsk opskræmt af et blændende glimt og dernæst et gigantisk brag, som splintrede titusindvis af vinduer. Helt uden varsel var en ca. 20 meter stor og 10.000 ton tung meteor ankommet og eksploderet i atmosfæren over byen. Bagefter fandt meteoritjægere adskillige meteoritstumper bag byen. Omkring 1.500 mennesker måtte en tur på skadestuen til behandling for snitsår fra flyvende glasstumper.