Et nyt studie af sårbare kræftpatienter viser en sundhedsbonus ved at drikke flere kopper kaffe om dagen.
Det er udført af hollandske og britiske forskere, der har undersøgt 1.719 tarmkræftpatienter i Holland.
Studiet, som er offentliggjort i International Journal of Cancer, antyder, at personer med tarmkræft, der drikker kaffe, har lavere risiko for, at kræften vender tilbage. Det skriver Jyllands-Posten og The Guardian.
Patienter, der fik mindst fem kopper om dagen, var 32 procent mindre tilbøjelige til at se kræften vende tilbage end dem, der drak færre end to kopper. Det viser studiet, som er finansieret af World Cancer Research Fund (WCRF).
Tarmkræft er en af de mest udbredte kræfttyper i Danmark. Fra 2017 til 2021 var der i gennemsnit 1.647 kvinder og 1.669 mænd om året, som fik konstateret tyktarmskræft.
Det nye studie antyder også en højere overlevelsesrate hos de kaffedrikkende kræftpatienter.
Det gjorde sig gældende hos de patienter, som drak mindst to kopper dagligt – og sandsynligheden for at dø var hele 29 procent lavere hos dem, der drak mindst fem kopper, skriver The Guardian.
Eksperter kalder resultaterne for »lovende«, og forskerne bag er håbefulde.
Det skal dog understreges, at der fortsat mangler mere forskning på området, før konklusionerne kan fastslås.
Flere fordele
Studiet er blot det seneste, der viser positive resultater ved at drikke kaffe.
Allerede i 2015 udgav en arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse en lang rapport om den tilgængelige viden om kaffens effekt på sundhed og sygdomme.
Rapporten viste blandt andet, at kaffe har en forebyggende effekt på type 2-diabetes.
I rapporten kunne man også læse, at et moderat kaffeindtag muligvis har en beskyttende effekt i forhold til visse kræftformer, specielt i relation til lever-, mundhule-, svælg-, livmoder- samt tyk- og endetarmskræft.
Men ifølge Lars Ove Dragsted, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er der både kortsigtede negative effekter og mere langsigtede positive effekter ved at drikke kaffe.
Han har tidligere udtalt til Berlingske, at den umiddelbare effekt er negativ: Kaffe giver stigende blodtryk, og kværnede bønner eller kapselkaffe indeholder stoffer, der øger kolesterol i blodet.
Men ved observationer over længere tid kan man finde flere gavnlige effekter.
»Man kan enten få en tilvænning, hvor den negative effekt forsvinder med tiden. Eller også ser man, at man får en positiv effekt af lavere doser og en negativ effekt af de højere doser. Men en egentlig forklaring har man ikke endnu,« har han sagt til Berlingske.