Nu er Sveriges højeste tinde kun den næsthøjeste

Global opvarmning har skåret så mange meter af Sveriges isdækkede toptinde, at den nu kun er den næsthøjeste.

31. juli foretog svenske geografer en højdemåling på den isdækkede top af Sveriges traditionel højeste fjeld, Kebnekaises sydtinde. Dermed blev det slået fast, at landets højeste punkt nu er Kebnekaises nordtinde Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Lundberg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I geografibøger verden over har Sveriges højeste punkt til alle tider været fjeldet Kebnekaises sydtinde. Sådan har det i hvert fald været, siden man foretog de første præcise højdemålinger i 1880.

Men nu er sydtinden kun vores store nabolands næsthøjeste punkt. I stedet tilfalder den svenske toptitel nu Kebnekaises nordtinde.

Forklaringen er global opvarmning.

I modsætning til nordtinden, der rejser sig som nøgen klippe vest for Kiruna i Nordsverige, er sydtinden isdækket året rundt og er som sådan Sveriges absolut højeste gletsjer.

Men i de seneste 50 år er der smeltet så meget is af gletsjeren, at den er blevet omkring 24 meter lavere. Tilmed er afsmeltningen accelereret så meget i de senere år, at svenske geografer udmærket var klar over, at det blot ville være et spørgsmål om tid, før sydtoppen ville blive lavere end nordtoppen.

1,2 meter lavere

Det blev bekræftet af en meget nøjagtig måling, der sidst på sommeren fastslog, at sydtinden nu kun er 2.095,6 meter høj og dermed 1,2 meter lavere end nordtindens urokkelige 2.096,8 meter.

»Det er meget symbolsk – et meget indlysende, meget klart signal til alle svenskere om, at tingene er under forandring,« siger geografiprofessor ved Stockholm Universitet, Gunhild Ninis Rosqvist, til The Guardian. Hun har stået i spidsen for den nye højdemåling.

I de senere år er der sat flere lokale varmerekorder i det nordlige Sverige. 26. juli i år blev der således målt hele 34,8 grader i den lille nordsvenske landsby Markusvinsa – den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Sverige nord for Polarcirklen.

De svenske geografer forventer dog, at Kebnekaises sydtinde med den kommende vinters snefald vil vokse så meget i højden, at den lige netop kommer til at overgå nordtinden igen.

Men ifølge forskerne vil isen på sydtinden i de kommende år smelte så meget, at det kun er et spørgsmål om tid, førend nordtinden vil være Sveriges højeste fjeld året rundt.

Skandinaviens og Nordeuropas højeste punkt er det norske fjeld Galdhøpiggen på 2.468,8 meter.