Mangemilliardæren Bloomberg trodser Trump i København

Et af verdens rigeste mennesker, den tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg, går op mod sin præsident på det store C40-borgmestertopmøde i København.

USAs sjette rigeste mand Michael Bloomberg gav en bredside mod Donald Trump på det store borgmestermøde i København torsdag. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE KEITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns overborgmester havde talt. Det samme havde borgmestre i byer som Accra i Ghana, Montreal og Toronto i Canada, Los Angeles og Seattle i USA og Paris og Berlin i Europa.

Men manden, som alle ventede på under det store og klimaorienterede C40-borgmestertopmøde i Tivolis Kongrescenter i København, var Michael Bloomberg.

Det vil sige verdens niende rigeste mand, borgmester gennem 12 år i New York og muligvis verdens største klimadonor. Senest har han lovet at bidrage med en halv mia. dollar (3,4 mia. kr.) til at sætte en stopper for USAs afhængighed af voldsomt CO2-udledende kul.

»Danmark er et af verdens lykkeligste lande. Hvor ellers kan du finde en skibakke på toppen af et forbrændingsanlæg, der forvandler affald til energi? Her. Jeg burde have taget mine ski med,« sagde han indledningsvist til stor applaus fra de op mod 2.000 byfolk fra hele kloden i den store konferencesal.

Michael Bloomberg, filantrop

»I modsætning til byer findes der desværre fodslæbende regeringer på klimaområdet, og - hvor flovt det end måtte være at sige - så er Washington det værste eksempel,«


Men newyorkeren Bloombergs gamle byfælle, Donald Trump, fik en større bredside senere i talen.

»I modsætning til byer findes der desværre fodslæbende regeringer på klimaområdet, og - hvor flovt det end måtte være at sige - så er Washington det værste eksempel,« sagde han og fortsatte:

»For ca. to år siden annoncerede præsident Trump en plan om at trække sig fra Parisaftalen. Men det bliver ikke slutningen på den historie, for over hele landet er borgmestre, byer, virksomheder, universiteter gået sammen og har givet hinanden hånd på at overholde USAs forpligtelser i forhold til Parisaftalen - uden støtte fra Washington,« sagde han og tilføjede - med henvisning til Trump:

»Hver gang, han griner af klimaforandringer, strømmer der flere penge ind til støtte for C40.«

Byer rykker

Den 77-årige filantrop mindedes, hvordan regeringer så på byernes rolle i klimakampen under det store og fiaskoprægede FN-klimatopmøde COP15 i København i 2009, som han personligt deltog i.

»Dengang tog verdensledere sig ikke meget af, hvad byer gjorde,« fortalte han og forklarede, at C40-gruppen af storbyer oprindeligt havde et yderst begrænset budget, men i dag består gruppen af 94 storbyer kloden rundt med et C40-budget på omkring 200 mio. kr.

»I dag er det byernes handlinger, der leder vejen. Det er ikke nationer - og det er især sandt, når det handler om Amerika. Det siger meget om byernes betydning i dag, at FN-generalsekretær Antonio Guterres deltager i dette møde.«

De 94 byer i C40-fællesskabet repræsenterer godt en halv mia. indbyggere og omkring en fjerdedel af den samlede globale økonomi. Det store borgmestermøde slutter fredag i København.