»Jeg følte mig langt mere coronatryg i Taiwan, end jeg gør nu i Danmark«

Den danske rejseleder og foredragsholder Henrik Bjørn blev i Taiwan førstehåndsvidne til verdens nok mest effektive »krigsførelse« mod coronavirussen. Han er ikke imponeret efter hjemkomsten.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg følte mig langt mere coronatryg i Taiwan, end jeg gør nu i Danmark.«

Sådan siger antropolog, rejseleder, foredragsholder og medlem af Eventyrernes Klub, Henrik Bjørn, efter at han i mandags kom hjem til Danmark fra en rejse til den befolkningsrige ø ud for det kinesiske fastland.

I Taiwan fik han et lærerigt møde med en fundamentalt anden tilgang til inddæmning af den truende smitte, der herhjemme og i mange andre lande har lukket både grænser, arbejdspladser og skoler. Samt en tilgang, der virker væsentlig mere effektiv end både den danske og europæiske.

Henrik Bjørn, rejseleder – om Taiwan

»Skoler, butikker og arbejdspladser er åbne. Barer er åbne, og på sushirestauranter står folk tæt sammen.«


»Samfundet gik i vid udstrækning bare videre,« fortæller den 58-årige rejseleder for blandt andet Risskov Rejser, der 7. marts fløj fra Vietnam til Taiwan for at besøge sin søn, der studerer kinesisk på Taiwan National University i hovedstaden Taipei.

»Skoler, butikker og arbejdspladser er åbne. Barer er åbne, og på sushirestauranter står folk tæt sammen, så den sociale distance kan de ikke levere. Til gengæld er der massivt fokus fra både myndigheder og befolkning på konstant afspritning, på at bære masker, på temperaturtagning og grundig screening af enhver, der kommer ind fra udlandet.«

Fredag havde Taiwan med sine næsten 24 millioner indbyggere – og trods sine uhyre nære forbindelser til fastlands-Kina og dermed udbruddets epicenter – blot 108 bekræftede smittede og ingen døde af den nye sygdom covid-19.

I Danmark med fire gange færre indbyggere var tallene fredag henholdsvis 1.395 og 13 .

Det intense fokus på ny coronavirus ramte Henrik Bjørn allerede ved ankomsten til Taiwan Taoyuan International Airport nær Taipei.

Her blev han trukket til side af »coronascreenere« med masker og handsker, hvorefter han venligt og professionelt blev interviewet om sine eventuelle sygdomssymptomer og om, hvor han havde opholdt sig i de seneste 14 dage, ligesom man bad om hans mobilnummer samt adresse og telefonnummer på hans hotel. Han blev også temperaturmålt.

I Taiwan bliver elevatorer, diske, gelændere, håndtag og utallige andre overflader desinficeret hver dag med jævne mellemrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

»Jeg ankom fra Vietnam, som ikke er et højrisikoland. Men var jeg kommet fra et mere risikabelt område, ville jeg være blevet bedt om at gå i karantæne i 14 dage på hotellet. På baggrund af mine GPS-oplysninger ville man dermed have kunnet tracke, om jeg overholdt karantænen,« siger han og tilføjer, at han skulle skrive under på en erklæring om, at han konstant ville gå med maske i det offentlige rum.

Overalt i Taipei og i det hele taget i Taiwan var den kinesisktalende Henrik Bjørn vidne til en meget høj bevidsthed om smittebeskyttelse.

Praktisk taget alle havde masker på, fortæller han.

I butikker blev han af ansatte sprøjtet i hænderne med håndsprit. På hotellet kunne han først få adgang efter pandeaflæsning af sin kropstemperatur. Og i hotelelevatoren var der et tyndt lag plastik over knapperne, hvor der stod, at der blev sprittet af hver anden time.

»Jeg følte mig 100 procent tryg. Taiwan har taget smittetruslen meget alvorligt og har lige fra day one sat hårdt ind. Samtidig har jeg indtryk af, at myndighederne har været åbne i deres kommunikation og meget fakta-orienterede. Det har givet befolkningen en stor tryghed, og der har været en udpræget samarbejdsvilje mellem befolkningen og regeringen.«

Tidligere statsminister og forhenværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gav forleden i nyhedsmagasinet Time uforbeholden ros til Taiwans stærke pandemiforsvar og »resolutte« svar på den nye virus.

»Verden kunne have taget ved lære af Taiwans erfaringer,« skriver han og tilføjer, at øen desværre er blev forhindret i at dele ud af sine erfaringer i internationale fora som Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Den tidligere direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, er også imponeret og siger:

»Taiwan har et overvågningssystem, som man kun kan misunde dem. Virkelig. Der er ingen tvivl om, at Taiwan sammen med lande som Singapore, Japan og Sydkorea har de bedste epidemiplaner, der findes.«

I en artikel i den amerikanske lægeforenings tidsskrift fremhæves Taiwan for sin særdeles proaktive og teknologibaserede smittestrategi, der blev iværksat 31. december med omhyggelige screeninger af indrejsende fra det kinesiske smittecenter, Wuhan.

På det tidspunkt var indbyggerne i Wuhan ikke orienteret om udbruddet.

I mandags – efter statsministerens kraftige henstilling til alle danskere om at vende hjem fra udlandet – landede Henrik Bjørn i Københavns Lufthavn. Her gjorde den danske Kina-kender straks en iagttagelse:

»Det første, der slog mig, var, synet af en kvindelig lufthavnsbetjent uden maske på. Det var jeg lidt rystet over.«

Efter Henrik Bjørns hjemrejse har Taiwan af frygt for smitteimport lukket sine grænser. Men på øen som sådan går livet i vid udstrækning videre som normalt.