Foruroligende mysterium: Ukendt dræber slår elefanter ihjel i hobetal

På bare to måneder er over 350 elefanter fundet døde i det afrikanske land Botswana. Elefanterne ser ud til at være kollapset ganske pludseligt. Årsagen kendes endnu ikke.

Meget tyder på, at de døde elefanter blev ramt af en ukendt gift eller sygdom, som lammer centralnervesystemet. Denne elefant døde efter alt at dømme af tørst i forbindelse med tørke, men det kan ikke være årsagen til den aktuelle elefantmassedød i Botswana. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zinyange Auntony/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det afrikanske land Botswana er hundredvis af elefanter faldet døde om i de seneste to måneder af fuldstændigt ukendte årsager.

Det skriver flere medier, herunder BBC og ScienceAlert.

»Det er fuldstændig uhørt i forhold til antallet af elefanter, som dør i en enkelt begivenhed, der ikke har relation til tørke,« siger den britiske vildtdyrsekspert Niall McCann til BBC.

Alene på en tre timer lang flyvetur i maj talte biologer hele 169 døde elefanter i og omkring Botswanas Okavango-delta, og alt i alt har man opdaget over 350 lig af elefanter i regionen.

Det er indtil videre et stort mysterium, hvad der har taget livet af elefanterne. Krybskytteri er formentlig udelukket, for de døde elefanter er uberørte med intakte stødtænder.

Lokale eksperter mener også at kunne udelukke forgiftninger med livsfarlige og naturlige miltbrandbakterier, der tidligere har taget livet af vilde dyr i området.

Niall McCann, vildtdyrsekspert

»Det er fuldstændig uhørt i forhold til antallet af elefanter, som dør i en enkelt begivenhed.«


Nogle af de døde elefanter blev fundet med hovedet mod jorden, hvilket tyder på pludselig kollaps og død. Andre lig blev fundet i klynger nær vandhuller.

Men uanset hvad ser den ukendte dræber ud til udelukkende at ramme elefanter, for der er ingen tegn på tilsvarende dødsfald blandt andre dyrearter.

Ifølge Niall McCann peger flere ting, herunder observationer af elefanter, der går i cirkler, på, at en gift eller en særlig sygdom angriber elefanternes centralnervesystem.

Prøver fra døde elefanter er sendt videre til laboratorieanalyse, så der er håb om at få løftet sløret for gåden inden for et par uger.

Voldsom nedgang

I Botswana i den sydlige del af Afrika lever omkring 130.000 vilde elefanter eller flere end i noget andet land i både Afrika og verden.

Siden 2006 er bestanden af vilde afrikanske elefanter gået ned med over 110.000, især på grund af krybskytteri, og er nu på omkring 400.000 i alt. Det er en decimering på mere end 20 procent.

Botswana adskiller sig fra en række andre afrikanske lande ved i begrænset grad at tillade jagt på elefanter.

Ifølge BBC har landets regering givet tilladelse til at dræbe 272 elefanter i år, især i områder, hvor elefanter ofte kommer i konflikt med lokalbefolkningen. Men en licens til elefantdrab koster en mindre formue.