Elefanten marcherer mod udryddelse

Nådesløse elfenbensjægere er hovedårsag til de senere års dramatiske nedgang i antallet af afrikanske elefanter. Kina er en nøglen til det store dyrs redning.

Byttet sælges til kriminelle grossister, som via havnebyer og lufthavne får det fragtet til Østasien, især Kina, hvor der er stor efterspørgsel på elfenben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før europæernes indtog var der med al sandsynlighed omkring 20 millioner elefanter i Afrika, mener biologer. I dag er der lige godt 400.000 tilbage, og fortsætter den nuværende tendens, kan den afrikanske elefant i princippet være uddød om få årtier.

Så galt går det næppe, men ifølge den største og mest detaljerede rapport nogensinde om tilstanden for den afrikanske elefant, er der alvorlig grund til bekymring.

Rapporten blev præsenteret forleden under den store og igangværende FN-konference om truede arter, CITES, i Sydafrika, og den maler et dystert billede af et prægtigt dyr, der over store dele af Afrika bliver nådesløst jaget af kriminelle udelukkende for at få fat i dens dyrebare stødtænder – dens elfenben.

Siden 2006 er den samlede bestand gået ned med over 110.000 individer til nu cirka 415.000, og i Øst- og Centralafrika er der nationer, hvor antallet er noget nær halveret på bare ti år.

Indtil for få årtier siden var befolkningsvækst med tilhørende skovrydning den vigtigste årsag til den afrikanske elefants tilbagegang. Det vil sige vedvarende indhug i dyrenes habitater.

I de senere år har krybskytteri imidlertid udviklet sig til langt den største faktor. I talrige afrikanske lande, herunder Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo, har kriminelle fundet sig en lukrativ forretning ved at bedrive ulovlig jagt på især store hanelefanter, som bliver nedlagt udelukkende for at sikre sig deres elfenben.

(Artiklen forsætter under grafikken)

Byttet sælges til kriminelle grossister, som via havnebyer og lufthavne får det fragtet til Østasien, især Kina, hvor der er stor efterspørgsel på elfenben.

»For os er det allervigtigste at dræbe efterspørgslen på elfenben, og her efterlyser vi langt mere forståelse fra først og fremmest Kina,« siger Bo Normander, der er projektleder for skov- og biodiversitet hos verdensnaturfonden WWF.

Han forklarer, at Kina længe har lovet at udarbejde en handlingsplan for at sætte en stopper for den illegale handel med elfenben – et materiale, der af mange kinesere opfattes som både statussymbol og naturmedicin. Det vil i givet fald indebære skærpede strafferammer, konekvent håndhævelse af lovgivning og ikke mindst nationale oplysningskampagner.

»Hvis Kina ville, kunne de sætte en effektiv stopper for elfenbenshandlen nu. Men der sker ikke rigtig noget,« fortsætter Bo Normander og tilføjer, at »det er håbløst, at mange kinesere opfatter elfenben som naturmedicin«.

I de seneste dage har den britiske avis The Guardian beskrevet, at to vietnamesiske forretningsfolk, de såkaldte Bach-brødre, mistænkes for at være hovedmænd i milliardhandlen med elfenben og truede dyrearter i det hele taget. De har angiveligt højtstående politiske forbindelser i Asien.

Imens forsøger flere afrikanske lande, herunder Kenya, at komme handlen til livs ved at foretage symbolske afbrændinger af tonsvis af beslaglagte elfenben. Taktikken deler imidlertid vandene, og visse eksperter har argumenteret for, at afbrændingerne blot driver priserne og efterspørgslen op.

Men i WWF støtter man afbrændingerne:

»Det er en god idé. Det sender et stærkt signal – ligesom når man destruerer konfiskeret narko,« siger Bo Normander.