Det er ikke første gang, at sammenhængen er blevet undersøgt og påvist.
Nu har en ny undersøgelse, som er fra Storbritannien, sat en tyk streg under, at visse former for forarbejdet kød øger risikoen for kræft – og endda markant.
Det skriver The Guardian.
Det drejer sig om kød indeholdende tilsætningsstoffet nitrit. Stoffet bruges blandt andet i bacon til at beskytte mod bakterier og giver kødet den karakteristiske lyserøde farve.
I undersøgelsen fra Queens University Belfast har det vist sig, at nitrit gør mere end blot dette.
Forskerne fandt, at forsøgsmus, der var fodret med nitritforarbejdet svinekød, udviklede 75 procent flere kræftsvulster end mus fodret med nitritfrit svinekød.
De fandt også, at mus fodret med nitritholdigt svinekød udviklede 82 procent flere tumorer i tarmen end mus i kontrolgruppen.
»En meget reel risiko for folkesundheden«
Det er ikke første gang, at forskere påviser en sammenhæng mellem nitritter og kræft, men med den nye undersøgelse står risikoen nu krystalklar, mener en af forskerne bag studiet.
»Resultaterne af denne nye undersøgelse gør kræftrisikoen forbundet med nitritkoncentreret kød endnu tydeligere. Det daglige forbrug af nitritholdig bacon og skinke udgør en meget reel risiko for folkesundheden,« siger professor Chris Elliott til The Guardian.
Han opfordrer kraftigt den britiske regering til at se på den nuværende lovgivning i forhold til nitritholdigt kød.
I Frankrig har regeringen allerede forpligtet sig til gradvist at reducere brugen af nitritter i speget kød. Det skete efter offentliggørelsen af en undersøgelse fra det nationale sundhedsagentur i juli, der ligeledes konkluderede, at kemikalierne øger risikoen for kræft.
90 procent af den bacon, der sælges i Storbritannien, menes at indeholde nitritter.
Danmark har siden 1995, hvor reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer blev EU-harmoniseret, haft særregler for anvendelsen af nitrit i kødprodukter ud fra hensynet til beskyttelse af folkesundheden.
Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er Danmarks grænseværdier for nitrit i kødprodukter lavere, end de er i resten af EU.




