FN: Vi kan ikke skrue ned for opvarmningen i Arktis

Selv ved fuld stop for alle CO2-udledninger i morgen vil temperaturen i Arktis stige i årtier, advarer FN. Ifølge klimaprofessor kan det drive dansk klima mod det mere ekstreme.

Forskere og flådefolk spiller fodbold på en isflage ud for Grønland. Temperaturen stiger kraftigere i Arktis end i resten af verden. Det skyldes især, at den forsvindende havis blotter mørke havområder, som suger solenergi til sig. Dermed ender Arktis i en opvarmningsspiral. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man tro FN, er det lige før, at det er for sent, at skoleelever verden over fredag gik på barrikaderne for en sikker klimafremtid.

For ifølge en ny og ganske ildevarslende rapport fra UN Environment har mennesker med deres udledninger af drivhusgasser igangsat en reel ustoppelig temperaturstigning i de arktiske områder. Arktis er ganske enkelt »låst fast« i en støt stigende temperaturspiral.

Selv om klodens lande overholder alle udledningsmål i den store og globale Parisaftale, vil de arktiske vintertemperaturer i 2050 være steget med tre til fem grader i forhold til niveauet i årene 1986 til 2005. Og når vi kommer frem til 2080, vil vintertemperaturen i Arktis være steget med hele til fem til ni grader, fastslår forskere i rapporten. Stigningen om sommeren vil dog være en del lavere.

Det kan ikke blot blive »ødelæggende« for de arktiske områder og udløse havstigninger kloden rundt. Det kan også vække en »sovende kæmpe« og få frosne drivhusgasser til at blive frigivet og yderligere forstærke klimaproblemet, hedder det.

Danmark påvirkes

Ja, selv hvis hele verden i morgen slukker for samtlige fossile kraftværker og fabrikker og smider nøglen væk til alle fossilt drevne biler, fly og skibe, vil de arktiske områder styre ubønhørligt mod en en temperaturstigning om vinteren i år 2100 på fire-fem grader over nutiden – ganske enkelt på grund af den varme, der allerede har ophobet sig i oceanerne, og den kuldioxid, der allerede er udledt, hedder det.

For professor og ekspert i arktiske klimaforandringer, Sebastian Mernild, er den fastlåste arktiske temperaturstigning ikke overraskende:

»Men det er bekymrende oplysninger, som bekræfter vores viden om, at temperaturstigningen i Arktis løber hurtigere end på resten af kloden.«

Det hastigt forandrende arktiske klima vil med al sandsynlighed påvirke klimaet på danske breddegrader, mener han.

»Når temperaturforskellen falder mellem de arktiske og vores breddegrader, må vi forvente, at jetstrømmene bliver mere stabile. Det kan øge sandsynligheden for, at vejret hos os låser sig fast i en bestemt vejrtype over længere og længere perioder, for eksempel køligt og vådt eller tørt og varmt, som vi oplevede sidste sommer. Vi går imod mere ekstreme klimaforhold både længdemæssigt, mængdemæssigt og intensitetsmæssigt.«