Efter ballade om international coronaundersøgelse: Danske forskere håber på grønt lys til forsøg med malariamedicin

Danske forskere håber, at de snart kan få lov at genoptage forsøg med et omdiskuteret malariamiddel i kampen mod coronavirus.

Verden over er forsøg med malariamedicinen klorokin blevet afbrudt. Her er det lægefagligt personale på et hospital i Moskva, der tager patientprøver for covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shipenkov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev alle forsøg i Danmark med malariamedicin mod coronavirus sat på pause.

En ny og opsigtsvækkende melding fra det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet kan dog betyde, at der såvel herhjemme som i udlandet atter kommer gang i de mange forsøg med lægemidlet hydroxyklorokin, der også er kendt som klorokin.

Der er tale om et lægemiddel, der blandt andet bliver brugt til at forebygge malaria, men som måske også kan bruges til behandle patienter med covid-19. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har sågar meddelt, at han tager hydroxyklorokin forebyggende.

Sidst i maj valgte såvel Lægemiddelstyrelsen som Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at sætte alle forsøg med hydroxyklorokin på pause.

Det skete efter, at et stort studie offentliggjort i The Lancet på baggrund af data fra næsten 100.000 patientjournaler nåede frem til, at hydroxyklorokin øgede risikoen for alvorlige hjerteproblemer, og der var en højere dødelighed blandt patienter behandlet med hydroxyklorokin.

Studiets datagrundlag blev dog mødt med kritik fra en lang række forskerne, og nu har forskerne med henvisning til det selvsamme og mangelfulde datagrundlag leveret af Surgisphere Corporation bedt The Lancet om at trække artiklen tilbage.

The Lancet ledsager forskernes ønske om at trække studiet tilbage med en pressemeddelelse, hvori det bliver fastslået, at tidsskriftet »tager videnskabelig integritet ekstremt alvorligt«.

WHO har meddelt, at organisationen er klar til at genoptage de mange forsøg rundt om i verden på flere end 400 hospitaler i mere end 35 lande og med deltagelse af mange tusinde patienter.

Danske sygehuse og forskere deltager også i denne internationale Solidarity Trial, som det hedder, hvor flere former for behandling mod covid-19 bliver afprøvet.

En af de danske forskere er professor og ekspert i smitsomme sygdomme på Hvidovre Hospital Thomas Benfield.

Som han ser det, taler de nye oplysninger for, at »grundlanget for at sætte stop for forsøgene ikke er der længere«.

»Det gør mig optimistisk i forhold til at genoptage de forsøg, vi var i gang med,« siger han og går ud fra, at »Lægemiddelstyrelsen nu revurderer sin beslutning«:

»Vi vil gerne have en afklaring på, om midlet virker eller ej. Det attraktive ved det er, at det er et tilgængeligt og velkendt stof, som teoretisk set har en virkning.«

I et tweet kalder direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, meldingerne i The Lancet for »meget bekymrende«.