Amerikanske forskere afslører nyt om kvinders mystiske orgasme

Ny forskning viser, at kvinders orgasme muligvis er et efterladenskab fra evolutionen.

Kan en refleks, der opstår i hunkaniner under sex, være nøglen til den kvindelige orgasme? Fold sammen
Læs mere
Foto: Ina Fassbender/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvorfor får kvinder egentlig orgasme? Og hvad har det med kaniner på antidepressiva at gøre?

Den kvindelige orgasme har egentlig ingen biologisk effekt andet end at skabe nydelse for kvinden. Ny forskning viser, at den kvindelige orgasme kan være efterladenskaber fra evolutionen.

Forskningen viser, at den kvindelige orgasme kan have oprindelse i en refleks, der opstår, når æg frigives under sex. Denne mekanisme eksisterer i dag hos en række forskellige dyr, heriblandt kaniner. Det skriver The Guardian.

Mennesket har spontane ægløsninger, og derfor peger forskningen på, at det er et efterladenskab fra evolutionen.

»Vi ved, at der er en refleks hos kaniner, men spørgsmålet er, om det er den samme refleks, der bare har mistet sin virkning i mennesket?« siger Mihaela Pavličev, der er en af lægerne i undersøgelsen, der blandt andet er foregået på University of Cincinnati.

Forskerne gav 12 hunkaniner det antidepressive middel Prozac i to uger. Medicinen er kendt for at reducere kvinders mulighed for orgasme. Efterfølgende undersøgte man, hvor mange æg kaninerne frigav under sex med hankaninen Frank.

Resultaterne viste, at kaninerne på antidepressiva frigav 30 procent færre æg end andre kaniner, der ikke var på medicin, og som også parrede sig med Frank. Forskningen er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Undersøgelsen underbygger teorien om, at medicinen påvirker ægløsningen via en mekanisme, der sker i nervesystemet under sex, og altså ikke en direkte påvirkning af selve æggelederne eller andre dele.

Resultaterne passer også til teorien om, at kaniner skal opleve »noget, der minder om« en orgasme, for at få frigjort en bølge af hormoner og æg, men det vides ikke, om kaniner også opnår en form for nydelse.

Teorien underbygges også af tidligere forskning, hvor man har opdaget, at dyr, der har brug for at få frigjort hormoner for at få ægløsning under sex, også har en klitoris placeret et sted, hvor den højst sandsynligt kan blive stimuleret under sex.

Man ved endnu ikke, hvorfor Prozac påvirker refleksen hos kaninerne, og man er nødt til at udføre yderligere forskning på flere andre dyr.