USAs forsøg på at sikre kurdere vækker vrede i Tyrkiet

Præsident Erdogan kaldte det »en grov fejl«, at Trumps sikkerhedsrådgiver forsøgte at opstille betingelser for den amerikanske tilbagetrækning fra Syrien.

På fotografiet fra 30. december 2018 ses amerikanske militærkøretøjer nær den syriske by Manbij. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman

Præsident Donald Trumps uklare plan for en amerikansk tilbagetrækning fra Syrien led endnu et nederlag tirsdag, da den tyrkiske præsident afviste en udtalelse fra Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton. Den tyrkiske leder afviste vredt kravet om, at Tyrkiet skulle indvillige i at beskytte USAs kurdiske allierede.

Præsident Recep Tayyip Erdogan sagde, at John Bolton havde begået »en grov fejl« ved at opstille betingelser for en tilbagetrækning.

»Det er ikke muligt for os at acceptere det budskab, som Bolton sendte fra Israel,« sagde Erdogan i det tyrkiske parlament, efter at han havde afvist at mødes med Bolton under dennes besøg i Tyrkiet.

Det havde ellers været Boltons mission at forsikre USAs allierede om, at Trump ville trække de amerikanske styrker ud af Syrien på ordentlig og kontrolleret vis. Men nu er det igen et åbent spørgsmål, om USA kan nå til enighed med NATO-partneren Tyrkiet om, hvordan tilbagetrækningen af de cirka 2.000 amerikanske soldater skal finde sted. De kæmpede side om side med kurderne imod Islamisk Stat i det nordlige Syrien.

Det er det seneste og mest oplagte eksempel på noget, som er blevet en slags ledemotiv i Trumps leder-til-leder version af udenrigspolitikken: En højtstående amerikansk udsending bliver i al offentlighed ydmyget af et statsoverhoved, som øjensynlig mener, han kan skaffe sig en bedre aftale ved at tale direkte med Trump selv.

Ligesom Nordkoreas Kim Jong-un har afvist at forhandle fremtiden for sit atomarsenal med USAs udenrigsminister Mike Pompeo fremfor Trump selv, var Erdogan også nedladende over for Boltons forsøg på at udstikke en kurs for den amerikanske tilbagetrækning.

Daily Sabah

»Det var nok næppe en god idé, at Bolton kastede sig ud på dybt vand og forsøgte at opstille betingelser for den amerikanske tilbagetrækning fra Syrien«


Præsident Trump havde diskuteret en tilbagetrækning med Erdogan over telefonen, inden han offentliggjorde sin beslutning 19. december. Kort efter kaldte Erdogan det »den rigtige beslutning« i en kommentar i The New York Times.

Budbringer og politisk snedker

Det amerikanske forsvarsministerium er imidlertid skeptisk over for, om den tyrkiske hær har styrken eller viljen til at gennemføre storstilede operationer imod Islamisk Stat. Fra Pentagon advarer man også om, at enhver form for tyrkisk indtrængen i det nordøstlige Syrien vil føre til sammenstød med den kurdisk-arabiske koalition, som USA har samarbejdet med.

»Tyrkerne kan ikke lide IS, men IS truer truer ikke Tyrkiets territoriale integritet,« siger Robert Ford, der var den sidste amerikanske ambassadør i Syrien. »Men en autonom syrisk-kurdisk zone i det nordøstlige Syrien ville true Tyrkiets territoriale integritet.«

»Jeg ved ikke, hvordan man skal løse denne cirklens kvadratur,« siger Ford, der i dag underviser på Yale University.

Cirklens kvadratur har været John Boltons opgave lige siden Trumps beslutning, der udløste kritik fra begge partier, forbløffede de militære ledere og udløste forsvarsminister Jim Mattis' fratrædelse.

»Vi mener ikke, at Tyrkiet skal gribe til militær handling, der ikke er fuldt ud koordineret og aftalt med USA, så de i det mindste ikke bringer vores styrker i fare,« sagde Bolton, da han før besøget i Tyrkiet var i Jerusalem.

Talsmand for den tyrkiske præsident, Ibrahim Kalin (t.h.), i samtale med USAs nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton i det tyrkiske præsidentpalads, 8. januar 2019. Foto udleveret til Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da John Bolton var landet i Ankara, protesterede han også over Erdogans artikel i The New York Times. Den tyrkiske præsident havde skrevet, at den amerikansk ledede koalition i Syrien havde gennemført luftangreb på Raqqa i Syrien og Mosul i Irak, som viste »ringe eller slet ingen hensyntagen til de civile ofre.«

Erdogan og den tyrkiske regering tog kritikken meget unådigt op. Den regeringstro, engelsksprogede avis Daily Sabah beskyldte ligefrem Bolton for at være en del af »et blødt kup mod Trump« i Washington.

»Det var nok næppe en god idé, at Bolton kastede sig ud på dybt vand og forsøgte at opstille betingelser for den amerikanske tilbagetrækning fra Syrien,« hed det videre.

Diplomatisk stoledans

Faktisk har Trump modsagt antydningerne af, at han er ude af trit med sin nationale sikkerhedsrådgiver. Udenrigsminister Mike Pompeo har i lighed med andre højtstående medlemmer af administrationen opfordret præsidenten til at sænke tempoet for tilbagetrækningen fra Syrien. Om kort tid indleder Pompeo selv et besøg i Mellemøsten, hvor han ventes at fremsætte samme budskab som John Bolton.

Og John Bolton mente da heller ikke, at han havde fået den kolde skulder fra præsident Erdogan.

»Den amerikanske ambassade i Tyrkiet udbad sig en række møder, men på grund af tidspres lykkedes det ikke at få et møde med præsidenten i stand,« hed det fra hans talsmand, Garrett Marquis.

Præsident Erdogan selv sagde, at der ikke var nogen grund til at holde et møde, da han havde travlt, og Bolton jo desuden havde mødtes med sin tyrkiske modpart, Ibrahim Kalin.

Men han tilføjede dog, at han formentlig ville ringe til Trump.

Oversættelse: Lars Rosenkvist