Trumps juni: En bestseller, en virus og dårlige meningsmålinger

Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver har udgivet en bog, og den stiller ikke præsidenten i et særlig godt lys. Til gengæld sælger den godt blandt Demokraterne i USA. Værterne på »Kampagnesporet« har læst bogen – i hvert fald første kapitel – og det er den store diskussion i denne uges afsnit af Berlingskes podcast.

 
John Bolton er sagsøgt i forbindelse med sin kommende bogudgivelse. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

»Man kan mene, hvad man vil om John Bolton, men man skal være ret aparte for ikke at vide, at manden er begavet,« lyder det fra den ene af »Kampagnesporets« værter, folketingsmedlem Mads Fuglede (V), i denne uges afsnit af Berlingskes podcast.

John Bolton var den amerikanske præsident, Donald Trumps, nationale sikkerhedsrådgiver i et år og har gennem sin karriere arbejdet under fire republikanske præsidenter. Med andre ord er han en respekteret og højt begavet mand.

Eller det var han i hvert fald, men nu kalder Trump ham for »inkompetent« og »gak i låget«. Bolton har nemlig netop udgivet en bog om sin tid i Det Hvide Hus under Donald Trump. Titlen på bogen er »The Room Where it Happened«, der referer til Det Ovale Kontor.

I bogen fremstilles præsident Trump, ifølge Mads Fuglede, som »en farlig amatør, der ikke aner, hvad han laver halvdelen af tiden«.

Bogen, der har været omdiskuteret i flere uger, sælger godt i USA – især blandt Demokraterne – men også i resten af verden. Og det er der en grund til, fortæller »Kampagnesporets« medvært David Trads:

»Alle Demokrater kan lide den (bogen, red.), fordi Bolton, som de ellers hader og afskyr mere end næsten nogen anden, hader deres allerværste fjende, nemlig Donald Trump.«

En knap så klar strategi

Ifølge podcastens værter er Boltons teori klar: Der er ikke nogen strategi i Trumps univers. Men den køber Mads Fuglede ikke. Han mener, at der er en klar rød tråd hos Trump, og det er »America first«-strategien altså »USA først«.

Men hvorvidt strategien er nok til at vinde præsidentvalget 3. november, er begge værter usikre på.

Donald Trump er nemlig bagud i nationale målinger, som viser, at Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, lige nu står en del stærkere. Og det er ifølge podcastens værter, fordi Trump ikke har grebet de muligheder, han har fået, for at træde i karakter. Her er der tale om coronakrisen, som forværres i USA dag for dag, samt de nationale Black Lives Matter-demonstrationer i kølvandet på afroamerikanske George Floyds død i Minneapolis 25. maj, hvor en hvid betjent i otte minutter og 46 sekunder pressede sit knæ mod Floyds hals.

»Vi har lige nu en præsident, som modarbejder alt det, som vi forventer af en lederrolle,« lyder det fra Mads Fuglede.

Han fortæller også, at han ikke er overbevist om, at Joe Biden er den bedste til at lede USA gennem krisen, men at det bestemt er bedre end at beholde Donald Trump på præsidentposten.