I USA stiger antallet af smittede. Det samme gør en alarmerende tendens

Hvad end det er på grund af de landsdækkende demonstrationer, strandture eller byture, så er coronasmitten blandt unge i USA eksploderet i løbet af kort tid. »For hvert bekræftet tilfælde har der faktisk været yderligere ti smittede,« lyder det fra sundhedsekspert.

 
Netop som USA begyndte at genåbne, blev flere stater ramt af stor smittestigning. Kilder: CNN, Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Ian Bartczak på 31 år vil ikke ud og spise sushi eller på casino med sine kammerater, og det skaber splid og uenigheder i hans vennekreds. Nogle af dem kan endda finde på at blive vrede på ham.

»Hvordan kan du ikke være villig til at hjælpe den ældre dame bag dig, som har et dårligt immunsystem,« lyder hans argument, når han nægter at tage ud med sine venner af frygt for at blive smittet med coronavirus.

Han forstår ganske enkelt ikke, at man kan få sig selv til at tage på barer og natklubber, og dermed potentielt blive smittebærer, fortæller han The New York Times.

I USA stiger antallet af smittede med coronavirus i en alarmerende fart. I løbet af de seneste 24 timer har USA registreret 52.000 smittede med coronavirus. Det er det hidtil højeste antal smittede på et enkelt døgn. Og i takt med at antallet af daglige smittede stiger, oplever landet en ny tendens.

Det er nemlig i højere grad unge mennesker, som nu bliver smittet – og det er både godt og skidt.

Yngre mennesker er i mindre fare for at blive alvorligt syge og indlagt med coronavirus, men samtidig er de en stor gruppe smittebærere. Eksperter frygter, at det kan skyldes, at unge er begyndt at tage lidt for let på reglerne om at holde social afstand.

»Unge mennesker tager muligvis ikke risikoen ved smittespredningen seriøst. Vi bliver måske nødt til at sprede budskabet om, at unge ikke er immune over for virussen, selvom der er mindre risiko for at blive alvorlig syg,« siger Dr. Jay Butler fra det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse, Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Mens gennemsnitsalderen falder, eksploderer smitten

I delstaten Arizona, som er et af de hårdest ramte områder lige nu, udgør unge i alderen 20 til 44 år knap halvdelen af alle smittetilfælde. I Florida er gennemsnitsalderen for smittede faldet fra 65 år i marts til nu at være helt nede på 35 år.

Uanset om det skyldes, at unge er dårligere til at holde afstand, eller at man ganske enkelt er begyndt at teste flere personer, så vækker den nye udvikling bekymring blandt sundhedseksperter, borgmestre og landets guvernører.

Det vurderes, at unge i lang tid har været med til at sprede smitten i USA – de har bare ikke været klar over det.

»Vores bedste estimat lige nu er, at for hvert bekræftet tilfælde har der faktisk været ti yderligere smittede,« siger CDCs direktør, Dr. Robert Redfield.

Genopblusningen er tydeligst i delstater, som var hurtigere end andre til at genåbne. Alabama, Florida, Oklahoma, South Carolina og Texas har i løbet af denne uge registreret det højeste antal smittede på et døgn. Antallet af smittede stiger i 29 af USAs delstater.

Det er fortsat en mindre andel af de under 50 år, som bliver indlagt med coronavirus, på trods af at de udgør en stor andel af de smittede. Alligevel er udviklingen utroligt bekymrende, fastslår Dr. Judith A. Malmgren, epidemiolog i Seattle, over for The New York Times.

Hun frygter, at procentdelen af smittede er langt højere end registreret, da det er mindre sandsynligt, at unge udviser symptomer, og dermed bliver testet for virussen.