Antallet af smittede vokser dag for dag: Men Donald Trump mener stadig, at virussen vil »forsvinde«

For sjette gang på syv dag har USA registreret over 40.000 daglige smittetilfælde, men præsident Donald Trump tror fortsat på, at virussen en dag kommer til at »forsvinde«. Til gengæld synes han at have ændret mening om mundbind.

 
Netop som USA begyndte at genåbne, blev flere stater ramt af stor smittestigning. Kilder: CNN, Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det er ikke første gang, at præsident Donald Trump siger det. Også i begyndelsen af det amerikanske virusudbrud vakte han bestyrtelse, da han sagde, at virussen en dag ville forsvinde »som et mirakel«.

Nu har han så sagt det igen – selv om antallet af smittede lige nu synes at vokse dag for dag.

»Jeg tror, vi kommer til at håndtere coronavirussen meget godt. Jeg tror, at den bare kommer til ligesom at forsvinde på et tidspunkt – håber jeg,« sagde præsidenten i et interview med Fox Business onsdag.

Han mener i øvrigt, at der snart vil komme en vaccine.

I løbet af det seneste døgn har USA registreret det hidtil højeste antal smittede med coronavirus på et enkelt døgn. Således er mere end 52.000 blevet bekræftet smittede i løbet af de 24 timer fra onsdag klokken 1.30 til torsdag klokken 1.30 dansk tid.

Det er sjette gang på syv dage, at USA registrerer over 40.000 daglige smittetilfælde ifølge en opgørelse fra nyhedsbureauet Reuters. I flere delstater er antallet af nye smittede højere end nogensinde før.

Onsdag gjaldt det således Alaska, Arizona, Californien, Georgia, Idaho, Oklahoma, South Carolina og Texas.

Anthony Fauci, ekspert i smitsomme sygdomme og rådgiver for Trump-regeringen, har senest udtalt, at han frygter, at antallet af daglige smittede kan vokse til 100.000 om dagen, hvis ikke USA skifter strategi mod virussen.

I løbet af de seneste fem måneder har Donald Trump fået hård kritik for sin håndtering af coronapandemien. I begyndelsen blev han beskyldt for at gribe for sent ind, og senere er han blevet beskyldt for at genåbne landet for tidligt.

Han er også blevet kritiseret for at skabe splid i befolkningen om de anbefalinger om social afstand, hyppig håndvask og brug af mundbind, som landets og regeringens sundhedseksperter har fremlagt.

»Ingen problemer« med mundbind

Det gælder ikke mindst brugen af mundbind. Præsidenten bærer nemlig ikke selv mundbind, når han er ude i offentligheden – heller ikke, da han besøgte en maskefabrik. Han har hele tiden understreget, at det bør være et personligt valg, om man vil bruge mundbindet eller ej, skriver BBC.

Han har i øvrigt sagt, at han typisk ikke bærer mundbind, fordi alle, han møder, bliver testet for coronavirus, inden de ser ham.

Nu hævder Donald Trump dog, at han »ingen problemer« har med at bære mundbindet. Faktisk har han nu prøvet et mundbind et par gange, og han synes, det klæder ham, forklarede han journalisten fra Fox Business, da han blev spurgt, om han selv ville gå med mundbind:

»Hvis jeg var i en presset situation med folk, så ville jeg helt klart gøre det,« sagde præsidenten.

Da det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse, Centers for Disease Control and Prevention, i april anbefalede amerikanerne at gå med mundbind udendørs, forklarede præsidenten ellers, at han ikke kunne forestille sig selv med mundbind.

»Jeg tror ikke, jeg kommer til at gøre det,« sagde han dengang.

»At gå med mundbind, når jeg hilser på præsidenter, statsministre, diktatorer, konger og dronninger – jeg ser det bare ikke for mig,« sagde han.

En række republikanere har på det seneste givet udtryk for, at regeringen klart og tydeligt bør anbefale, at mundbindet kan hjælpe med at forsinke coronasmitte.

Det gælder blandt andet vicepræsidenten, Mike Pence, som leder regeringens coronavirustaskforce, og Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell.

Den republikanske senator Lamar Alexander opfordrede tirsdag præsidenten til at begynde at gå med mundbind og sagde, at det var uheldigt, at »denne simple, livreddende praksis er blevet del af en politisk debat, der siger, »hvis du er for Trump, bærer du ikke mundbind, og hvis du er imod ham, gør du«.«