Skolelærer klædte sig ud som indianer. Det kom hun hurtigt til at fortryde – nu er hun sendt på orlov

En high school-lærer i Californien er blevet sendt på orlov efter et optrin i hendes undervisning, hvor hun klædte sig ud som indianer. Flere demonstranter foran skolen kræver »en ordentlig portrættering« af indianere i undervisningen.

 
En matematiklærer på et amerikansk high school er blevet bortvist, efter hun iførte sig en indiansk hovedbeklædning og chantede »Soh Cah Toa« i undervisningen. Video: corn_maiden_designs på Instagram, redigering: Alma Vrå Hjorth. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk matematiklærer ønskede, at hendes elever skulle blive bedre til at huske de trigonometriske termer: cosinus og sinus.

Hun troede selv, at hun havde fundet løsningen.

Matematiklæreren iførte sig en indiansk hovedbeklædning og løb rundt i klasselokalet og oppe på bordene, imens hun chantede »Soh Cah Toa« som et indianerråb, skriver Forbes.

Udtrykket »Soh Cah Toa« bruges i USA som huskeregel i trigonometriundervisningen om forholdet mellem sider og vinkler i trekanter.

Men lærerens forsøg på at få eleverne til at blive bedre til matematik, faldt hurtigt til jorden.

En elev med indianske rødder – i USA omtalt som oprindelige eller indfødte folk –  optog lærerens optrin og delte onsdag videoen på de sociale medier, hvor den hurtigt gik viralt.

Videoen kan ses i toppen af artiklen.

Eleven følte ifølge ABC 7 News, at lærerens adfærd var »stærkt stødende« overfor hans baggrund og kultur.

Og det var han tilsyneladende ikke ene om.

Læren er nu blevet sendt på tvungen orlov, og John W. North High School, hvor hun er ansat, kalder lærerens adfærd »fuldstændig uacceptabel« og »en stødende skildring« af indianere.

Flere politikere i staten kalder optrinet »skadende og nedslående« og »en ufølsom måde at portrættere indianere«.

Torsdag morgen havde flere demonstranter taget opstilling foran skolen for at sætte fokus på »en ordentlig portrættering« af indianere i undervisningen.

Spiller på indiansk kultur

For nylig var det skoproducenten Minnetonka Moccasin, der kom i modvind, da de blev kritiseret for at appropriere den indianske kultur med deres sko.

Appropriation har de senere år været genstand for stor debat i USA, når for eksempel en virksomhed gør noget, i dette tilfælde indiansk kultur, til sit eget.

Kritikken fik Minnetonka Moccasin til at udsende en officiel undskyldning.

»Vi erkender, at vores originale produkter, hvoraf nogle stadig sælges, er blevet til på baggrund af indianerkulturen,« sagde virksomhedens direktør, David Miller, i en erklæring.

Også det amerikanske fodboldhold Washington Redskins, der sidste år skiftede navn til Washington Football Team, kom galt afsted med brug af indianske symboler og logoer.

De måtte skifte navn efter et stort pres fra fans og sponsorer. Klubben har også ændret logo, som tidligere forestillede en indiansk mand. Nu er logoet i stedet et W.

Redskins – rødhuder – opfattes i USA som et racistisk og nedsættende ord over for indfødte amerikanere.