Se øjeblikket: Fox News afbrød Trumps talskvinde – det ligner et endeligt brud

Et af de mest succesfulde politiker-medie-parløb i USAs historie er endt med, at Fox News på mest opsigtsvækkende vis ikke længere vil viderebringe Donald Trumps anklager om valgsvindel.

 
Trump påstod endnu en gang, uden nogen beviser, at der har været valgsnyd. Hans sønner støtter desuden op om hans retorik. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før Twitter var Fox News. Lang tid før Donald Trump gjorde tweets til et skarptslebent politisk våben, havde han et effektivt talerør gennem den konservative TV-kanal.

Donald Trump var allerede da den skøre og sjove rigmand fra New York, men det var Fox News, der tiltrak seere og vælgere til den dengang umulige tanke, at han skulle blive USAs præsident. Donald Trump vandt magten og rampelyset, mens den australske milliardær og Fox News-ejer, Rupert Murdoch, fik seere og annonceindtægter.

Dette formede det USA, som vi lige har set ved valget. Nu er forbrødringen måske forbi.

Det lignede det endelige brud, da studieværten for Fox News sent mandag aften afbrød et pressemøde med Donald Trumps pressechef. Fox News’ kameraer var rettet mod Kayleigh McEnany, der var i færd med at gentage anklager om, at der var svindlet med valget, og at Demokraterne forsøgte at skjule dette.

Så dukkede TV-værten Neil Cavuto pludselig op på skærmen fra Fox News-studiet. Man kunne stadigvæk se Trumps pressechef, men det var kun TV-værten, man kunne høre:

»Vi må gøre det meget klart. Hun taler om, at Demokraterne har tilladt svindel og ulovlige afstemninger. Hvis hun ikke har flere detaljer som baggrund for at hævde dette, kan jeg ikke bare se på, at vi viser jer dette.«

Trumps talskvinde blev taget af skærmen

Herefter klippede TV-stationen billedet fra pressemødet helt væk. Kun TV-værten var tilbage på skærmen, mens han forklarede – og nærmest så chokeret ud over sin egen handling – hvad Trumps talskvinde havde sagt. Dette dog tilføjet en bemærkning om, at det var »eksplosive og udokumenterede« anklager om Demokraterne.

Dette sker oven på flere dages valgdækning, hvor Fox News har talt med en række kommentatorer om svindelanklagerne og viderebragt Trump-lejrens udtalelser, men samtidig har understreget, at der ikke er fremlagt beviser for påstandene.

Tidligere medarbejdere for den republikanske ekspræsident George W. Bush er på Fox News blevet inviteret til detaljeret at redegøre for, hvorfor de mener, at situationen er en helt anden end ved præsidentvalget i 2000, hvor den demokratiske kandidat ikke ville anerkende nederlaget og krævede omtælling i Florida.

Øjeblikket, hvor Fox News afbryder et pressemøde til fordel for Trumps anklager om valgsvindel:

Trumps pressechef var ikke tilfreds med behandlingen på den konservative TV-station:

Flere kommentatorer bemærker, at der graves en stadig dybere kløft mellem Fox News’ mange menings- og holdningsprogrammer og selve nyhedsdækningen. Her er en af Trumps mest trofaste støtter på Fox News, der advarer mod at afskære seere fra oplysninger, man ikke ønsker:

Efter præsidentvalget var Fox News et af de første medier til at erklære delstaten Arizona for vundet af Joe Biden. Donald Trump var så rasende, at han fik sin svigersøn, Jared Kushner, til at kontakte Rupert Murdoch. Andre i Trumps inderkreds ringede til ledende Fox-medarbejdere, men lige lidt hjalp det, skriver Washington Post i en grundig gennemgang af, hvordan Donald Trump ikke længere kan kalde Fox News for »min TV-station«.

»Jeg sikrer Fox disse kæmpestore seertal«

»Jeg sikrer Fox disse kæmpestore seertal. Det er kun på grund af mig,« har Donald Trump ifølge Washington Post sagt til sine rådgivere.

Mandag aften var det forbi. Et af de mest succesfulde politiker-medie-parløb i USAs historie endte med, at TV-stationen ikke mere ville viderebringe præsident Trumps anklager mod Demokraterne.

Bliver bruddet ikke helet, må de konservative seere vælge at følge deres præsident eller følge deres TV-station.