Sanders slår konkurrenterne klart: Har indsamlet 65 millioner på en uge

Senator Bernie Sanders samler ikke alene mange penge ind. En stor del af sponsorerne er nye ansigter og nye mailadresser.

Senator Bernie Sanders taler under en pressekonference om Senatets resolution om Yemen, 30. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe rådgivere af senator Bernie Sanders begyndte sidste tirsdag at ankomme til det byhus på Capitol Hill, som er blevet hans midlertidige hovedkvarter.

Det var endnu ikke blevet lyst, da de gav sig til at registrere den syndflod af donationer, der var begyndt at fosse ind, siden senatoren havde skudt sin præsidentkampagne officielt i gang.

Mens holdet sad og spiste donuts, viste en computerskærm et kort over USA. Hver gang en donation blev registreret, lyste et orange lys på giverens hjemsted.

Blot få minutter efter bekendtgørelsen klokken syv om morgenen lyste hele skærmen orange, fortæller de tilstedeværende.

Efter lige knap en uge havde senator Sanders mandag indsamlet 65 millioner kroner fra 359.914 bidragydere, kunne kampagnens medarbejdere oplyse. Men et måske lige så bemærkelsesværdigt tal for hans rivaler er dette: Næsten 39 procent af disse bidragydere anvendte en mailadresse, som de aldrig tidligere havde brugt til donationer til Sanders.

Strømmen af donationer fra hidtil ukendte mailadresser viser, at senatoren var i fuld gang med på dramatisk vis at udvide sit netværk af bidragydere, som allerede havde overhalet alle konkurrenterne med flere længder.

»Vores anden dag var større end nogen anden kandidats første dag,« siger Ari Rabin-Havt, en af Sanders' rådgivere.

På vej mod de 100 millioner dollar

Bernie Sanders' valgkamp i 2016 blev ikke mindst drevet for de 1,5 milliarder kroner, som græsrødder donerede til hans kampagne, så det var måske ikke så overraskende, at han igen fik mange donationer. Men størrelsen af donationerne var overraskende: Han modtog 38,8 millioner kroner den første dag eller næsten 20 gange mere, end senator Elizabeth Warren fik på sin første dag. Det var også næsten fire gange mere, end senator Kamala Harris' 9,9 millioner kroner.

Jen Psaki, demokratisk strateg

»Der var en formodning om, at han bare ville trække på de loyale støtter fra 2016.«


Donationerne har etableret senator Bernie Sanders som den økonomiske frontløber i det overfyldte felt af demokratiske præsidentkandidater.

»Jeg synes, at det bør vække bekymring for alle andre, som ønsker at svinge den liberale fane i dette primærvalg, at han har fået så mange penge så hurtigt og så tidligt i forløbet,« siger den demokratiske strateg Craig Varoga, der ikke selv er knyttet til en af de mange præsidentkandidater.

»Der var en formodning om, at han bare ville trække på de loyale støtter fra 2016,« siger Jen Psaki, en demokratisk strateg og tidligere kommunikationsdirektør for ekspræsident Barack Obama.

Men de mange nye bidragydere vil ifølge Jen Psaki »få folk til at tvivle på påstanden om, at Bernies støtter alene er de gamle loyalister fra 2016, punktum finale«.

Senator Bernie Sanders modtog 480 millioner kroner i valgbidrag i 2015. I år er han trådt ind i valgkampen cirka 70 dage tidligere, og han har modtaget fire gange flere penge på førstedagen end dengang. Så måske er han på vej til at indsamle 100 millioner dollar her i 2019 – knap 660 millioner kroner.

Oversættelse: Lars Rosenkvist