Så kommer Obama med sine erindringer – og de er ikke kun et angreb på Trump

USAs første sorte præsident udgiver sine erindringer med en dyb bekymring for det USA, der er i dag.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama er aktuel med sine erindringer i bogform. Arkivfoto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs tidligere præsident Barack Obama udgiver tirsdag sine erindringer »A Promised Land« med en klar advarsel til den amerikanske befolkning.

»Når begge præsidentkandidater ved et præsidentvalg opnår over 70 millioner stemmer, så er vi et splittet land,« siger den amerikanske præsident blandt andet i et interview med den amerikanske TV-station CBS News.

Og det er især det faktum, at amerikanerne også er dybt splittede med hensyn til, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn.

»Det alternative verdenssyn, som præsenteres i nogle af de medier, de her vælgere bruger, det giver magt og indflydelse,« siger Obama, der var præsident fra 2009 til 2017.

Og at kritikken også rettes mod den siddende præsident, Donald Trump, lægger han ikke skjul på. Men han er også bekymret for USA generelt.

»Ja, det er hårdt for vores demokrati at fungere, hvis vi opererer på basis af hver vores facts,« siger Obama, som også kritiserer den republikanske ledelse for ikke at erkende nederlaget til demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, således at USA kan komme videre.

Valgløgnen

Han angriber især den republikanske ledelse, fordi der indtil nu ikke har været et eneste tegn på, at valget har været præget af valgsvindel, men Trumps parti nærer præsidentens forsøg på at underkende valgresultatet.

»Vi ville aldrig tillade vores børn – hvis de tabte i en konkurrence – at hævde, at de kun tabte, fordi den anden snød, hvis ikke der var beviser på det. Det ville ikke være acceptabelt,« siger den tidligere præsident, som også forsvarer, hvorfor han gik ud i valgkampen til støtte for Biden, selv om han flere gange har sagt, at han som Trumps forgænger ikke ville blande sig i amerikansk politik.

»Som præsident er du midlertidig præsident, ikke for evigt. Det er en del af vores system,« siger Obama, som samtidig afviser, at han er på vej ind i politik igen.

»Så ville Michelle (Obamas kone, red.) forlade mig,« siger han spøgende i interviewet.

Han erkender også, at splittelsen begyndte, allerede da han blev valgt som den første sorte præsident i USAs historie.