@realDonaldTrump uden filter i 2018

USAs præsident har sat et stort aftryk på vor tids politik. I Danmark og i resten af verden bruger politikere nu Twitter til store og små budskaber. Berlingske har set på Donald Trumps Twitter-år, hvor storpolitik er blevet defineret inden for 280 tegn.

USAs præsident, Donald Trump, har givet en helt ny mening til begrebet politisk håndværk. Han lader sine hænder gøre arbejdet, når han skaber rystelser i verdenspolitikken, og hele verden følger med, når han har tastet et af sine utallige tweets. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/Reuters/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I skrivende stund har Donald Trump ikke tweetet i tyve timer. Til gengæld har USAs præsident holdt hele verden med selskab hen over julen. I Twitters små biddder har han ønsket glædelig jul. Lykønsket sig selv med at have genrejst USA. Haft ondt af sig selv over at være alene i julen. Samt naturligvis truet med helt at lukke grænsen til Mexico, truet med at droppe handelsaftalen med nabolandene, truet flere lande i Latinamerika, angrebet USAs nationalbank for inkompetence og fejlagtigt meddelt, at Saudi-Arabien har lovet at genopbygge Syrien.

Det hele begyndte i 2013, da Donald Trump lærte at tweete selv, uden at en assistent skulle gøre det fysiske arbejde. @realDonaldTrump uden filter for budskabet. Det kommer vi tilbage til. I 2018 har Donald Trump endnu engang vist, at han helst vil bestyre verdens vigtigste embede med sin telefon. Berlingske har set på Donald Trumps Twitter-år, hvor storpolitik er blevet defineret inden for 280 tegn.

»Vi vil blive tvunget til at lukke den sydlige grænse fuldstændigt, hvis de Obstruerende Demokrater ikke giver os pengene til at gøre Muren færdig,« lød det fra Donald Trumps Twitter-konto 28. december.

Ingen ved, om det reelt betyder, at konflikten om en grænsemur til Mexico nu kommer op på et helt andet niveau. Men Trump var langtfra færdig. Få minutter senere luftede han tanken om at afbryde det netop genforhandlede handelssamarbejde med nabolandene.

»Bring vores bilindustri tilbage til USA, hvor den hører hjemme. Vend tilbage til før-NAFTA, før så mange af vores virksomheder og arbejdspladser så tåbeligt blev sendt til Mexico,« lød det i Twitter-beskeden.

Donald Trump erklærede på Twitter i julen, at Saudi-Arabien har lovet at betale for genopbygningen af det krigshærgede Syrien, som vurderes til at kunne koste flere hundrede milliarder dollar. Det har saudiske myndigheder senere benægtet at have lovet.

Politik via Twitter er normen

I hele verden forsøger politikere at efterligne Donald Trump. Uanset, om de ringeagter eller foragter hans politik eller hylder og beundrer ham, er indenrigs- og udenrigspolitik ført gennem 280 tegn på Twitter nu en vedtaget norm.

»Risikoen for et Brexit uden en aftale er der fortsat. Forslag til en vej fremad må komme fra den britiske side,« meddelte den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), på engelsk via Twitter under EU-topmødet i december.

Før Donald Trump ville det have været opsigtsvækkende. Nu virker det en smule tandløst, mens alle venter på det næste verdenspolitiske drama sat i gang en sen aften eller en tidlig morgen i Det Hvide Hus.

Handelskrig i bilindustrien vil for alvor trække europæiske lande ind i konflikten. I begyndelsen af 2018 var det dog en væsentligt mere skrækindjagende tanke udsendt i et tweet, der fik bekymringen til at brede sig i hele verden.

Min knap er større end din

»Vil nogen fra hans fallerede regime ramt af hungersnød være så venlig at fortælle ham, at jeg også har en atomknap, men den er meget større og mere magtfuld end hans, og min knap virker!« skrev Donald Trump rettet mod Nordkoreas leder, Kim Jong-un, der havde talt om sit lands muligheder for krig på atomvåben.

Få dage senere kommenterede Donald Trump bekymringen over sine udtalelser om atomvåben med at henvise til, at han blev USAs præsident i første forsøg.

»Jeg vil mene, at det kvalificerer til ikke bare klog men genial … og det er et meget pålideligt geni!«

Efter Donald Trumps tweet om, at han kunne bruge atomvåben, rejste kritikere tvivl om hans egnethed som USAs præsident. En diskussion som Donald Trump selv blandede sig i på Twitter.

Senere på året afblæste Donald Trump i andre tweets fjendskabet og gjorde nærmere Kim Jong-un til en ny ven.

Andre af verdens begivenheder fik deres egen version i Donald Trumps tweets. Han fortalte sine 56.657.921 følgere på Twitter, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, personligt havde afvist at kende til mordet i konsulatet i Tyrkiet.

Mange politikere i USA, vestlige ledere og politiske analytikere har undret sig over, at Donald Trump tilsyneladende er fast besluttet på for enhver pris at fastholde det nære forhold til den saudiarabiske kronprins, men USAs præsident har ladet udenrigspolitikken følge ordlyden i sine tweets.

På Twitter gjorde Donald Trump også opmærksom på, at man burde lytte til Vladimir Putin:

»Rusland siger fortsat, at de ikke havde noget at gøre med indblanding i vores valg!«

Vladimir Putin bliver sjældent kritiseret i Donald Trumps tweets. Men et planlagt møde blev aflyst, og russiske myndigheder har sagt, at de første gang hørte om aflysningen via Trumps tweet.

Trumps første tweet

Selv om Donald Trump skulle forsvinde ud i glemslen igen, vil hans aftryk i form af Twitter-politik stå tilbage som en markør over vores tids politiske udtryk, som politikere verden over tog til sig og efterlignede.

Nyhedsmediet Politico kunne op til jul fortælle, at det hele begyndte i februar 2013. Justin McConney var ung bestyrer af Donald Trumps liv på de sociale medier, og det var ham, der fysisk skrev de budskaber, som de blev enige om at udsende. Men pludselig var der et tweet, som Justin McConney ikke kunne genkende. Det var en tak til skuespilleren Sherri Shepherd for rosende omtale af Donald Trump på TV.

Donald Trumps Twitterkonto blev åbnet i 2009. De første år blev den bestyret og skrevet af assistenter. I 2010 blev der ifølge Politico tweetet i alt 142 gange.

En helt uskyldig ordlyd, men Justin McConney, der arbejdede for Donald Trump frem til slutningen af 2017, fortæller til Politico, at han straks fornemmede, at en handling med skrækindjagende perspektiver havde fundet sted.

»Det øjeblik, jeg fandt ud af, at Trump kunne tweete selv, var sammenligneligt med det øjeblik i »Jurassic Park«, hvor Dr. Grant opdagede, at velociraptorer kunne åbne døre,« fortæller han.

»Jeg havde en følelse af – åh nej.«

Donald Trump tilbragte julen i Det Hvide Hus, hvor han med mellemrum udsendte rækker af tweets. Nogle med lykønskninger til sig selv og USAs befolkning og nogle med trusler om dramatiske politiske indgreb.