På blot en enkelt weekend er 25 millioner nye brugere strømmet til: »De får sig en overraskelse«

Der er sket uendeligt meget på sociale medier siden stormløbet mod Kongressen. Techgiganterne har fundet den helt store støvsuger frem, og det har fået millioner af brugere til at flokkes om nye beskedtjenester. Her er de tjenester, som Trump-støtter især strømmer til.

12. januar var beskedtjenesten Telegram den femte mest downloadede app i USA – inden angrebet på Kongressen var tjenesten nummer 110 på listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Twitter og Facebook efter stormløbet mod Kongressen bliver begravet i kritik fra stort set alle sider, er der en række andre medier, der nyder vældig godt af den seneste uges udvikling på internettet.

Angrebet i Washington D.C. tvang både techgiganter, myndigheder og brugere til et grundigt kig på, hvad der florerer på sociale medier. Kun to dage senere meddelte Twitter, at præsident Donald Trumps profil var blevet permanent deaktiveret, idet Twitter vurderede, at præsidenten delte indhold, der opildnede til vold.

Seks dage efter stormløbet kom endnu en meddelelse fra Twitter. Her kunne det sociale medie berette, at det på fire dage havde deaktiveret flere end 70.000 profiler. Der var tale om profiler, som delte indhold om konspirationsteorien QAnon.

Også Facebook og YouTube begyndte at slå hårdere ned på konspirationsteoretikere. Google og Apple tvang det konservative sociale netværk Parler offline, idet Apple fjernede Parler fra selskabets app-store, mens Amazon afbrød samarbejdet med Parler. Ifølge Amazon skyldes dette, at Parler har viderebragt opfordringer til vold, der overtræder de retningslinjer, som Parler har skrevet under på, da det indgik kontrakten med Amazon.

Mange var allerede begyndt at flokkes på Parler, som et nyt alternativ til Twitter, hvor man fortsat kunne dele konspirationsteorier, blandt andet om at der var foregået massiv valgfusk 3. november.

Vrede brugere på Parler kaldte Twitter og Facebooks beslutning for diktatorisk, og bølgerne gik højt på mediet i de få dage platformen stadig var tilgængeligt.

Men mandag stod en stor del af befolkningen igen uden et socialt medie de kunne samle sig på, og det har en række tjenester nydt godt af.

Mandag morgen dansk tid gik Parler-appen i sort, og antallet af aktive brugere er faldet fra flere millioner til nul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix.

25 millioner nye Telegram-brugere

12. januar var beskedtjenesten Telegram den femte mest downloadede app i USA – inden angrebet på Kongressen var Telegram nummer 110 på listen.

Fredag gik den krypterede beskedtjeneste Signal ned, da et stort antal af nye brugere overbelastede serveren. På Twitter skrev tjenesten, at »millioner og atter millioner« af nye brugere, havde presset serveren.

Lørdag er Telegram den mest downloadede app i USA, mens Signal er på en fjerdeplads. Det forlyder fra Telegram, at tjenesten nu er rundet 500 millioner brugere, hvoraf 25 millioner af dem er strømmet til over weekenden. Signal fik godt 1,3 millioner nye brugere mandag. Tidligere har gennemsnittet for daglige downloads være 50.000 om dagen, estimerer app-datafirmaet Apptopia.

»Nu, når Parler og Gab er nede, og Twitter, Facebook og Instagram er blevet mindre gæstfrie, vil Telegram være en platform, mange går til,« vurderer Amarnath Amarasingam, researcher i terrorisme og ekstremisme, over for The Washington Post.

Telegram er en beskedtjeneste, hvor brugere kan sende beskeder, billeder, videoer, lyd med mere, og den minder på mange måder om WhatsApp. Både Telegram og Signal promoverer sig på, at kommunikationen er fuldt krypteret, altså kodet, så ingen udenforstående kan lytte eller læse med.

Gab er endnu et socialt medie, som især højreekstremister har benyttet sig af, men som har været utilgængeligt på Google og Apples appstore i flere år.

Amarasingam advarer dog om, at mange Trump-støtter, der leder efter ligesindede på Telegram, vil få et chok, når de kommer ind på visse lukkede fora.

»Det er ikke bare pro-Trump indhold, hvor man brokker sig lidt over valgfusk. Det er antisemitisme, vold, planer om, hvordan man fremstiller bomber og så videre. Så på den måde, kan brugere, der er nye på Telegram, få sig en overraskelse,« fortæller han om Telegram, der tilmed tidligere har været et populært medie for Islamisk Stat.

Det er ikke kun brugen af sociale medier, der har ændret sig siden stormløbet på Kongressen 6. januar. Også søgemaskinen DuckDuckGo har fået et nøk opad de seneste ti dage.

DuckDuckGo er en søgemaskine ligesom Google, men en søgemaskine som »accepterer brugerens privatsfære« og ikke gemmer oplysninger, hvilket Google gør.

Bølgen af nye brugere på krypterede beskedtjenester har fået debatten om kryptering og håndtering af brugerdata til at blusse op. Også i Europa ruller debatten.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fremlagde kort før jul et udspil til regulering af techgiganterne.