Nu begynder retssagen, der splitter USA: Dommer nægter at kalde ofrene for ofre

En af de mest symbolladede og splittende retssager i USA begynder om få dage. Dommeren i sagen har på forhånd sagt, at forsvaret ikke må bruge ordet offer, fordi det er et belastet udtryk. Forsvaret må gerne »dæmonisere« de dræbte og forsøge at bevise, at de udførte kriminelle handlinger, før de blev skudt.

 
På mandag begynder retssagen mod Kyle Rittenhouse. Han er tiltalt for at skyde tre demonstranter. To af dem døde og en blev såret. Video Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 17-årige var bevæbnet med en halvautomatisk riffel. Videoer viser, hvordan han en aften skød tre mænd og dræbte to af dem.

Retssagen begynder om få dage, og dommeren har på forhånd udstedt en beslutning, der kan gøre sagen endnu mere betændt:

Kald dem uromagere, tyveknægte eller brandstiftere. Men kald ikke dræbte, ubevæbnede demonstranter for ofre.

»Ordet offer er et meget, meget belastet ord,« erklærede dommeren ifølge Fox News.

Sagen mod den nu 18-årige Kyle Rittenhouse er sat til at begynde 1. november. En aften i august sidste år kørte han 50 kilometer for at deltage i en lokal milits, der havde udsendt en appel til »bevæbnede borgere om at beskytte vores liv og ejendom«.

Få dage forinden havde en hvid politibetjent under et husspektakel skudt en sort mand, Jason Blake, og protesterne var begyndt. Som Berlingske beskrev i en gennemgang af sagen, havde demonstranter »begået hærværk mod butiksruder og biler og påsat brande«, og guvernøren i delstaten satte nationalgarden ind.

Blev hyldet af politiet

Rittenhouse var ikke gammel nok til at bære et våben offentligt i byen Kenosha i delstaten Wisconsin. Men han lånte en halvautomatisk riffel med 30 skud i magasinet af en ven, og dommeren i retssagen har tilladt forsvaret at vise en video, hvor man kan se, at de bevæbnede selvtægtsmand bliver budt velkommen af politiet. Den 17-årige Rittenhouse bliver tilbudt en flaske vand under mødet med betjentene.

Dommeren har afvist anklagerens ønske om, at forsvaret ikke bør få lov til at vise videoen under retssagen.

»Hvis juryen får at vide, at den anklagede gik ned ad gaden i færd med at gøre, hvad han var blevet bedt om at gøre, og politiet siger: Godt at du er her«, så kan det være relevant for sagen,« sagde dommeren ifølge Fox News ved et indledende retsmøde med anklager og forsvar.

Men anklageren må ikke kalde de dræbte, ubevæbnede demonstranter, der prøvede at afvæbne den 17-årige for ofre, fastslog dommeren. Derimod har forsvaret lov til at føre bevis for, at den sårede og de to dræbte var uromagere, at de deltog i plyndringer og var brandstiftere.

»Forsvaret kan dæmonisere dem, hvis man mener, at det vil hjælpe over for nævningene,« sagde dommeren ifølge Chicago Tribune.

Retssagen mod Rittenhouse er blevet et symbol på det splittede USA. Fra den ene side bliver han kaldt en helt, mens den anden side betegner ham som en terrorist. Med dommerens afgørelse tyder intet på, at sagen bliver mindre betændt, når den om få dage begynder ved domstolen.