New York Times: Det Hvide Hus bad om plan for angreb på Iran

USA har i det seneste halve år optrappet presset på det iranske styre.

USAs nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, ses her bag udenrigsminister Mike Pompeo. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Ledende medarbejdere i det amerikanske forsvarsministerium bliver stadig mere bekymrede for, at præsident Donald Trumps kompromisløse sikkerhedsrådgiver, John Bolton, kan udløse en konflikt med Iran. Det ville i givet fald ske på et tidspunkt, hvor Trump mister indflydelse i Mellemøsten, fordi han trækker amerikanske styrker tilbage fra regionens brændpunkter.

Det nationale sikkerhedsråd bad sidste år på Boltons foranledning forsvarsministeriet om at udarbejde planer for et angreb på Iran, fortalte kilder i forsvarsministeriet i USA søndag.

Anmodningen foruroligede forsvarsminister Jim Mattis og andre i Pentagon. Den fulgte efter en episode, hvor iranskstøttede militssoldater affyrede tre mortérgranater mod et tomt område på den amerikanske ambassade i Bagdad i september sidste år.

Som svar på Boltons forespørgsel udarbejdede forsvarsministeriet ifølge The Wall Street Journal en række generelle forslag – herunder et luftangreb på militære installationer i Iran, som dog mest ville have været af symbolsk betydning. Men forsvarsminister Mattis og andre militære ledere understregede samtidig, at de på det kraftigste modsatte sig en gengældelsesaktion. Og denne indstilling endte med at lukke debatten ned, fortæller kilderne i ministeriet.

Et sådant angreb kunne have udløst en væbnet konflikt og muligvis fået Irak til at bede de amerikanske styrker om at forlade landet, siger en højtstående embedsmand, der udtaler sig anonymt.

Lige siden John Bolton overtog posten som national sikkerhedsrådgiver fra H.R. McMaster i april sidste år, har han skærpet regeringens politik med at presse og isolere Iran. Det er en modvilje mod de iranske ledere, som daterer sig helt tilbage til hans tid i George W. Bushs regering.

Han har da også haft nogen fremgang, blandt andet med at overtale præsident Trump til at trække USA ud af atomaftalen med Iran. Men han har haft mindre succes på andre punkter som for eksempel at fastholde af en amerikansk militær tilstedeværelse i det nordøstlige Syrien for at modvirke Irans indflydelse.

Udenrigsminister på rundrejse

Men når Bolton anmoder om militære planer, så er det kun, fordi han passer sit job som national sikkerhedsrådgiver, siger en højtstående embedsmand.

»Det Nationale Sikkerhedsråd samordner politik og udarbejder en række muligheder for præsidenten med henblik på at reagere på en bred vifte at trusler,« sagde talsmand for rådet Garrett Marquis.

Her ses amerikanske militærstyrker sammen med enheder fra den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder (YPG) i det nordlige Syrien nær den tyrkiske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOUSSEF RABIE YOUSSEF.

John Bolton er ikke den eneste »høg« over for Iran i den nuværende regering. Udenrigsminister Mike Pompeo sagde i en tale på det amerikanske universitet i Cairo i sidste uge, at »en række lande forstår efterhånden, at vi må konfrontere ayatollaherne, ikke pusle om dem.«

Søndag dukkede udenrigsminister Pompeo op på CBS' program Face the Nation. Han blev interviewet fra De Forenede Arabiske Emirater og afviste det argument, at Trumps beslutning om at trække 2.000 soldater hjem fra Syrien ville undergrave Washingtons muligheder for at opnå sine mål i regionen.

»Det gælder helt sikkert ikke i Syrien, og heller ikke ind over grænsen til Iran, hvis det skulle vise sig nødvendigt.«

Pompeo afviste dog tanken om et luftangreb på Iran efter episoden med mortérgranaterne på ambassaden i Bagdad. Søndag afviste han at kommentere The Wall Street Journals historie, men under hele sin rundrejse i Mellemøsten har udenrigsministeren talt om behovet for at konfrontere Iran. Men han har ikke talt om militære handlinger.