Medie: Trump har en hemmelig bankkonto i Kina

Mens Donald Trump angriber Joe Biden for at være i lommen på Kina, har han selv en hidtil ukendt bankkonto i landet. Det viser hans skattepapirer, ifølge The New York Times.

USAs præsident, Donald Trump (tv.), ses her med Kinas præsident, Xi Jinping, ved G20-topmødet i Osaka i juni 2019. The New York Times har gransket Trumps skattepapirer, og de viser blandt andet, at han har en bankkonto sammen med en kinesisk forretningsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvis Joe Biden vinder, vinder Kina. Så skal alle amerikanere til at lære kinesisk.

Sådan lyder budskabet fra Donald Trump i den amerikanske præsidentvalgkamp. Igen og igen har han tordnet løs mod sin modstander fra Det Demokratiske Parti og anklaget ham for at være for blød over for Kina.

Men nu kaster avisen The New York Times nyt lys på Trumps egne økonomiske bånd til Kina, efter avisen har gransket præsidentens skattepapirer.

Trumps støtter har ellers selv langet ud efter Joe Bidens søn Hunter Biden, hvor han blandt andet anklages for at have åbnet en bankkonto sammen med en kinesisk forretningsmand. Men ifølge avisens oplysninger har Donald Trump selv en hidtil ukendt bankkonto i Kina.

Den kan ikke spores på Trumps offentligt tilgængelige skattepapirer, fordi den er oprettet i en af hans virksomheders navn – Trump International Hotels Management L.L.C. Ud over det har Trump også udenlandske bankkonti i Irland og Skotland, som tilhører selskaber, som han ejer golfbaner igennem.

I papirerne står der, at der er betalt 188.561 amerikanske dollar – knap 1,2 millioner kroner – fra 2013 til 2015 i skat i Kina.

Ville lave handler i Asien

En advokat fra Trump Organization forklarer baggrunden for bankkontoen til avisen. Advokaten Alan Garten siger, at selskabet åbnede den kinesiske bankkonto, fordi man ville søge forretningsmuligheder i landet og havde brug for at kunne betale lokal skat. Det skete efter, at selskabet havde åbnet et kontor i Kina for at »udforske potentialet for handler for hoteller i Asien«.

»Ingen handler, transaktioner eller andre forretningsaktiviteter materialiserede sig, og kontoret har været inaktivt siden 2015,« siger advokaten.

Alan Garten nægter at afsløre navnet på den kinesiske bank. Indtil sidste år lejede Kinas største statskontrollerede bank, Industrial & Commercial Bank of China Ltd., tre etager hos Trump Tower i New York. Det fik kritikere til at beskylde præsidenten for interessekonflikter.

Avisen beskriver også, hvordan Donald Trump længe og forgæves jagtede muligheder på det kinesiske marked. Tilbage fra 2006 udfyldte han ansøgninger om varemærker i både Hongkong og det kinesiske fastland. Mange af ansøgningerne blev først godkendt, da Trump var blevet præsident.

I 2008 forsøgte han at blive en del af et projekt, der skulle opføre en kontorbygning i den sydkinesiske by Guangzhou, men det kom aldrig i gang. I 2012 åbnede han et kontor i Shanghai og fandt senere en partner i et af Kinas største statskontrollerede selskaber, elforsyningsselskabet State Grid Corporation.

Det handlede om et ejendomsprojekt i Beijing, men faldt til jorden, da elforsyningsselskabet blev involveret i en korruptionsskandale.

Større succes har Trump tilsyneladende haft, når det gjaldt kinesiske pengetransaktioner ind i USA. Der har været talrige kinesiske investorier i hans hoteller og ejendomme i Las Vegas og Vancouver i Canada.

Kort tid efter han vandt præsidentvalget i 2016, solgte han en penthouselejlighed på Manhatten til 15,8 millioner dollar til en kinesisk-amerikansk forretningskvinde, som angiveligt har bånd til den politiske elite i Kina.