Kulegravning af Trump eskalerer: Anklagere stævner indsættelsesfond

Selv hvis Robert Muellers kulegravning viser sig ikke at ramme præsidenten personligt, så er både hans indsættelsesfond, hans forretninger og personlige velgørenhedsfond nu under efterforskning af føderale anklagere.

Præsident Donald Trump hilser på publikum i forbindelse med sin indsættelse som USAs 45. præsident i Washington, D.C. 20. januar 2017. Nu er hans indsættelsesfond, der rejste et rekordstort beløb på over 100 mio. dollar, under efterforskning og mistanke for ulovligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM BOURG/Reuters/Ritzau Scanpix

Kulegravningen af USAs præsident, Donald Trump, udvides markant og til langt ud over den særlige undersøger Robert Muellers kulegravning af muligt aftalt spil med Rusland og Trumps kampagne under præsidentvalgkampen i 2016.

Føderale anklagere fra Manhattan, New York, har ifølge flere amerikanske medier mandag stævnet præsident Trumps indsættelsesfond med krav om udlevering af alt, hvad der omhandler donationer til fonden og fondens brug af penge.

I stævningen, som blandt andet The Washington Post har set, søger anklagere dokumenter relateret til alle donorer og fondens medlemmer, herunder medlemmernes bankkonti.

Ifølge The New York Times kræver anklagerne også at få at vide, hvem der havde billetter til indsættelsen i Washington 20. januar 2017, og hvem der fik mulighed for at blive fotograferet sammen med præsidenten.

I stævningen udviser efterforskerne interesse for, om udlændinge ulovligt donerede til fonden.

Føderal lov forbyder udenlandske bidrag til føderale kampagner, politiske udvalg og til en indsættelse af en præsident.

Anklagerne efterforsker alt fra politisk bestikkelse til hvidvask af penge, og det omfattende krav om udlevering af dokumenter kan kun give Trump flere juridiske bekymringer.

For selv hvis Robert Muellers kulegravning viser sig ikke at ramme præsidenten personligt, så er både hans indsættelsesfond, hans forretninger og personlige velgørenhedsfond nu under efterforskning af føderale anklagere.

Trumps indsættelsesfond rejste et rekordhøjt beløb på 107 mio. dollar til finansiering af arrangementer og fester omkring hans indsættelse – mere end det dobbelte af, hvad der blev indsamlet til at finansiere Trumps forgængers, Barack Obamas, indsættelsesfest i 2009.

Donationerne til Trumps indsættelsesfond kom fra en bred vifte af selskaber og velhavende Trump-tilhængere, og i spidsen for fonden var ejendomsmatadoren Tom Barrack Jr., som er en af Trumps gamle venner.

Som en del af efterforskningen har anklagerne ifølge The New York Times forfulgt muligheden for, at indsættelsesfonden har ført den føderale valgkommission bag lyset med falske erklæringer om donorer, hvilket er ulovligt.

Indsættelsesfonden har indgivet en liste af donorer til valgkommissionen, og anklagerne forsøger at efterprøve, om listen er fuldstændig og præcis, fortæller en kilde til avisen.

Anklagere fra Brooklyn i New York efterforsker sideløbende, om folk i Trumps indsættelsesfond hjalp udlændinge med at kanalisere donationer til fonden via stråmænd for at skjule ulovlige donationer.

Efterforskningen fra Manhattan-kontoret udspringer af efterforskningen af Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen. Han påbegynder i næste måned afsoning af tre års fængsel for flere forbrydelser, herunder en kampagnerelateret, som omfatter Trump personligt.

Cohen blev dømt for at have betalt tys-tys-penge til en pornostjerne og en playboymodel, som begge hævder at have haft en affære med Trump.

I anklageskriftet mod Cohen blev Trump udråbt som hovedmanden bag med det juridiske navn individual 1. Men en præsident kan ifølge praksis ikke tiltales i en kriminalsag, så længe han sidder som præsident.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA