Journalisten bag Watergate-skandalen: »Der er helt klart nogle paralleller« til Donald Trumps sag

Joe Biden retter sin hidtil hårdeste kritik mod Donald Trump i Ukraine-sagen. Watergate-journalist mener, at sagen beviser, at Donald Trump er korrupt. Her er et overblik over de vigtigste reaktioner fra USA.

Carl Bernstein besøgte Danmark i maj. I begyndelsen af 70erne stod han bag afsløringerne af Watergate-skandalen, der endte med at fælde den daværende præsident, Richard Nixon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Washington, D.C. er i disse dage stærkt optaget af Donald Trumps Ukraine-sag.

Offentliggørelsen af whistleblowerens rapport, som har været holdt hemmelig i ugevis, har bragt sagen mod nye højder.

Berlingske giver her et overblik over nogle af de vigtigste reaktioner på rapporten.

Carl Bernstein

Journalisten Carl Bernstein, der sammen med kollegaen Bob Woodward afslørede Watergate-skandalen, der i 1974 fældede præsident Richard Nixon, mener, at der »helt klart er nogle paralleller mellem de to sager«.

»Med præsidentens bemærkninger og gennem klare beviser kan vi anskue hans korruption,« siger Carl Bernstein til CNN.

Af whistleblowerens rapport fremgår det blandt andet, at whistlebloweren mener, at præsidenten har begået magtmisbrug ved at søge hjælp til at vinde præsidentvalget i 2020. Under en telefonsamtale i juli med Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, forsøgte Donald Trump således gentagne gange at overbevise Selenskyj om at iværksætte en korruptionsundersøgelse, som kunne tilsmudse Donald Trumps sandsynlige udfordrer ved præsidentvalget næste år, demokraten Joe Biden.

Whistlebloweren skriver desuden, at Det Hvide Hus efterfølgende forsøgte et »cover up« ved at skjule alle beviser fra samtalen.

Det samme forsøgte Nixon-regeringen, da det i begyndelsen af 70erne kom frem, at Det Hvide Hus kunne være involveret i et indbrud i Demokraternes Nationalkomité.

Også tabloidavisen New York Daily News sammenligner Trump og Nixon. Forsiden kunne næppe være tydeligere i sit billedsprog:

Mike Pence

Donald Trumps vicepræsident, Mike Pence, forsvarer sin chef. Han mener, at det drejer sig om, at Demokraterne stadig ikke kan acceptere, at de tabte præsidentvalget i 2016.

»Selv i dag ser vi mange af de samme demokrater, som har brugt to et halvt år på anklager uden hold i virkeligheden. De bliver ved med at forsøge at omstøde det amerikanske folks beslutning ved det seneste præsidentvalg.«

Joe Biden og præsidentkandidaterne

Efter rapportens offentliggørelse var tidligere vicepræsident Joe Biden ude med sin hidtil hårdeste kritik af Donald Trump, siden sagen begyndte at rulle.

Ved en fundraisingreception sagde Joe Biden i går, at Donald Trump »forsøger at kapre valget« ved at bede Volodymyr Selenskyj om hjælp.

»Han kan godt lide at få udenlandsk hjælp til at vinde valg,« sagde Joe Biden ifølge USA Today.

Joes Bidens nærmeste rival i kampen om at blive Demokraternes kandidat ved næste års præsidentvalg, Elizabeth Warren, skriver på Twitter:

»Donald Trump tror, at han er hævet over loven – han vil blive ved med at begå forbrydelser, indtil vi holder ham ansvarlig,« skriver Warren.

En anden kandidat, Bernie Sanders, mener, at whistleblowerrapporten blot »er toppen af isbjerget«.

Den demokratiske formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har meddelt, at partiet vil indlede en proces, der skal munde ud i, at Donald Trump bliver stillet for en rigsret.

De republikanske senatorer

Ender det med, at Donald Trump stilles for en rigsret, er det vigtigt at huske på, at det i sidste ende er de republikanske politikere i Senatet, der skal beslutte, om Donald Trump skal frikendes eller tvinges til at træde tilbage.

Skal Donald Trump afsættes som præsident, kræver det, at to tredjedele af Senatet stemmer for. I Senatet har Republikanerne flertal, og det tyder ikke umiddelbart på, at de republikanske senatorer er klar til at droppe støtte til deres præsident.

CNN har talt med en lang række republikanske senatorer, og ingen af dem finder umiddelbart whistleblowerens rapport problematisk. Flere af dem fortæller dog, at de ikke har haft tid til at læse den.

Rudy Giuliani

Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, har i årevis og uden dokumentation beskyldt Biden-familien for urent trav i Ukraine.

Under telefonsamtalen med den ukrainske præsident anbefalede Donald Trump, at Volodymyr Selenskyj samarbejdede med Giuliani om at indlede en efterforskning. Dette kan være problematisk, idet Giuliani er Trumps personlige advokat og ikke en del af regeringen.

Giuliani kalder whistleblowerrapporten »aldeles nonsens«, skriver CNN.