Historiske monumenter væltes på stribe: »Det er på tide at erstatte de racistiske symboler«

Myndigheder i flere amerikanske byer har under de seneste to ugers demonstrationer besluttet at fjerne statuer af kontroversielle figurer fra den amerikanske borgerkrig. De er et symbol på racisme og USAs dystre fortid, lyder argumentet. Dem, som ikke er blevet fjernet af myndighederne, bliver vandaliseret af demonstranter landet over.

»Det er på tide at erstatte de racistiske symboler af undertrykkelse og ulighed – symboler, som bogstavelig talt har domineret vores landskab,« lyder det fra Virginias guvernør, Ralph Northam, om beslutningen om at rive statuen af Sydstatshærens øverstkommanderende, Robert E. Lee, ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zach Gibson/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Hvis man besøger byen Richmond i Virginia om sommeren, så er den victorianske park Monroe Park et populært sted at tage hen og nyde solen. I midten af byens ældste park står en bronzestatue fra 1891 af den amerikanske general, og slaveejer, Williams Carter Wickham.

Eller rettere ... der stod en statue af generalen. Nu er den vandaliseret og væltet af jublende demonstranter.

Mens bølger af demonstrationer er brudt ud i samtlige amerikanske delstater efter politidrabet på afroamerikanske George Floyd, er demonstranter begyndt at gå efter symboler på USAs racistiske historie. Sydstatsmonumenter til ære for kontroversielle figurer, som forsøgte at genindføre slaveri under den amerikanske borgerkrig, er blevet et direkte mål for demonstranter.

Også et andet sydstatsmonument i byen Richmond må lade livet. I forrige uge annoncerede Virginias guvernør, Ralph Northam, at monumentet af den øverstkommanderende for Sydstatshæren, Robert E. Lee, snart skal rives ned.

»Det er på tide at erstatte de racistiske symboler af undertrykkelse og ulighed – symboler, som bogstavelig talt har domineret vores landskab,« lyder det fra Virginias guvernør, Ralph Northam, om beslutningen om at rive statuen ned.

Ventetiden inden nedrivningen bruger demonstranter på at forvandle statuen til uigenkendelig med teksten »Black Lives Matter« og rød maling.

Historie eller skam?

Kontroversielle sydstatsmonumenter har været en del af racedebatten i USA i flere år. Mens nogle mener, at de markerer USAs historie og arv, argumenterer andre for, at de er racistiske symboler på USAs dystre fortid som slaveejere.

I Charlottesville, Virginia, demonstrerede højreekstremister i 2017 i protest mod beslutningen om at fjerne et monument af Robert E. Lee. Den samme figur som nu skal fjernes i Richmond. I Charlottesville opstod der modprotester, og en demonstrant mistede livet. Debatten er siden da opblusset med mellemrum, men den har virkelig taget fat efter de foregående to ugers demonstrationer.

Og det er ikke kun delstaten Virgina, som har taget disse historiske beslutninger.

I byen Birmingham i Alabama har byrådet besluttet at rive en 115 år gammel obelisk ned. Monumentet er til ære for Sydstatshæren under den amerikanske borgerkrig, som forsøgte at genindføre slaveri. I Alexandria er flere kontroversielle monumenter vandaliseret af demonstranter. Listen over amerikanske byer, som har monumenter af figurer fra borgerkrigen, er lang, og nu bliver mange af dem angrebet af demonstranter.

I Storbritannien er demonstranter også begyndt at tage de amerikanske metoder i brug. Søndag blev statuen af slavehandleren Edward Colston væltet i byen Bristol, hvorefter den blev smidt i havnen.

Demonstranterne råbte »no justice, no peace«, altså »ingen retfærdighed, ingen fred«, mens de rev statuen ned og kastede med røgbomber, skriver BBC.