George Floyd blev slået ihjel ved højlys dag. Og natten til torsdag brød helvede løs

En video på sociale medier, der viser afroamerikanske George Floyd, der døde under en voldelig anholdelse, har detoneret racedebatten i USA igen. Onsdag gik flere tusinde på gaden for at kræve retfærdighed, men natten til torsdag eskalerede det til kaos.

 
George Floyd blev kvalt, da en politibetjent pressede ham ned mod asfalten. Video: CNN/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sort mand ligger på asfalten. Et hvid mands knæ presser ned på hans nakke. Manden hed George Floyd – og nu er han død.

Det viser en knap ti minutter lang video, optaget på en mobiltelefon, som har spredt sig til alle afkroge af de sociale medier.

George Floyd ligger på maven på asfalten i håndjern og tigger og beder for sit liv. En hvid politibetjent presser kontinuerligt sit knæ ned på hans nakke, indtil Floyd ikke længere er ved bevidsthed. Tre andre betjente står og kigger på.

»Jeg kan ikke få vejret, jeg kan ikke få vejret,« er de sidste ord, han siger, inden han mister bevidstheden. Han bliver erklæret død efter kort tid på hospitalet.

Et stilbillede fra den knap ti minutter lange video, som viser den voldelige »anholdelse« af George Floyd 25. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Darnella Frazier/Ritzau Scanpix.

George Floyds død, samt mordet på Ahmaud Arbery, en 25-årig afroamerikansk mand som blev skudt af to hvide mænd i februar, har endnu en gang detoneret en racedebat i USA.

Demonstranter kræver retfærdighed for George Floyd. »Jeg kan ikke få vejret«, står der på skiltet. Sætningen er blevet et symbol på hændelsen på kort tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kerem Yucel/AFP/Ritzau Scanpix.

Natten til torsdag brød helvede løs ude foran politiets hovedkvarter i Minneapolis i delstaten Minnesota. Onsdagens fredelige demonstrationer med plakater og slagord blev i løbet af aftenen erstattet med ild og vrede. Demonstranter stormede supermarkeder, kastede røgbomber og satte ild til biler og bygninger.

En demonstrant smider brænde på bålet nær politiets hovedkvarter i Minneapolis, hvor de fire politibetjente var ansat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Torsdag morgen var ilden rundt omkring i byen endnu ikke brændt ud.

Protesterne udviklede sig i løbet af få timer, og torsdag morgen kunne Minneapolis' politi berette, at en person var anholdt for et skyderi nær demonstrationerne, hvor en mand havde mistet livet: Klokken ni om morgenen fandt politiet en livløs mand på fortovet – han var blevet stukket ned.

Flere demonstranter kom i løbet af natten til skade.

En mand er kommet til skade under demonstrationerne ved Minneapolis Politis hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Miller/Reuters/Ritzau Scanpix.

De fire politibetjente, som var involveret i tilbageholdelsen af George Floyd, er nu fyret, og FBI har indledt en efterforskning af sagen.

Også USAs præsident, Donald Trump, har kommenteret sagen, som han kalder »sørgelig og tragisk« på Twitter.

Men det er ikke nok. Demonstranterne og den afdødes familie forlanger, at de fire politibetjente bliver sigtet for mord.

»De henrettede min bror ved højlys dag. Jeg er bare træt af at se sorte mennesker dø,« lød det fra Philonise Floyd, George Floyds bror, torsdag morgen i et interview med CNN.

En ødelagt Dollar Tree-butik efter nattens vandalisme, hvor demonstranter stormede flere supermarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tannen Maury/EPA/Ritzau Scanpix.

En underskriftindsamling, som kræver »retfærdighed for George Floyd« er vokset til over 860.000 underskrifter på 48 timer. Da de fire politibetjentes identitet blev afsløret på sociale medier, blev de delt flere tusinde gange. En video fra natten til torsdag viser hele 75 politibetjente, der bevogter en af deres tidligere kollegers hus for at beskytte ham.

Jacob Frey, Minneapolis' demokratiske borgmester, har kommenteret sagen flere gange og udtrykker sin dybe medfølelse og forståelse for den vrede, der er blandt mange i det afroamerikanske samfund.

»I mere end de sidste 36 timer har jeg bokset med et helt fundamentalt spørgsmål: Hvorfor er manden, der dræbte George Floyd, ikke i fængsel,« lød det fra Jacob Frey til en pressebriefing onsdag.

»Hvis du havde gjort det, eller jeg havde gjort det, så ville vi være bag tremmer lige nu. Jeg kan ikke give et godt svar på det spørgsmål.«

Torsdag aften opfordrede han borgere i Minneapolis at blive indenfor og bad demonstranterne om at stoppe de voldelige demonstrationer.

Demonstranter smider med fyrværkeri ude foran en Auto Zone-butik nær polities hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Adskillige politikere, heriblandt Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, og hans tidligere modstander Amy Klobuchar har givet udtryk for, at hændelsen var intet mindre end et drab på en uskyldig mand på grund af hans race.