Eksperter uenige om rigsretssagen mod Trump: »Sandsynligheden for, at Trump bliver genvalgt, er større på grund af det her«

Donald Trump bliver næppe fjernet som præsident på grund af en rigsretssag. Men derfor kan den alligevel få kolossal betydning. Og så er der en tidligere præsidentkandidat, der kan blive nøglefigur for Trump, vurderer USA-eksperter.

 

Lektor ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen og USA-eksperterne David Trads og Mads Fuglede, der sammen har podcasten »Kampagnesporet« om amerikansk politik, er alle enige om én ting:

Det er usandsynligt, grænsende til utænkeligt, at Donald Trump bliver fjernet som USAs præsident som følge af den rigsretssag, Repræsentanternes Hus efter en maratondebat og måneders politisk tovtrækkeri endelig vedtog natten til torsdag.

Det vil kræve, at 67 af de 100 senatorer i Senatet stemmer for at fjerne Trump, og det kommer næppe til at ske i et senat, hvor Trumps eget parti, Republikanerne, har flertal.

Hvad Bjerre-Poulsen, Trads og Fuglede til gengæld er mere uenige om, er, hvad rigsretssagen så kan komme til at betyde, når amerikanerne om ti en halv måned skal vælge, hvem der skal være præsident fra 2021 og fire år frem.

Mads Fuglede, USA-ekspert

»Jeg tror, at sandsynligheden for, at Trump bliver genvalgt, er større på grund af det her.«


Mens David Trads, der har været USA-korrespondent for Berlingske, mener, at den blot vil grave grøfterne mellem republikanske og demokratiske vælgere endnu dybere, siger USA-analytikeren Mads Fuglede, at sagen kan ende som »det potentielt største politiske selvmål nogensinde« for Demokraterne.

»Hvis svingvælgerne allerede er trætte af at høre om sagen, og hvis Senatet stemmer til Trumps fordel, så han efterfølgende går rundt og siger, »se selv, jeg blev frikendt«, så bliver mange demokrater nødt til at kigge sig selv i øjnene og spørge, om de har andel i en eventuel valgsejr til Trump,« siger Mads Fuglede.

Lektor Niels Bjerre-Poulsen er derimod mere forsigtig med at spå om udfaldet.

Han mener ikke, at der er noget i meningsmålingerne, der tyder på, at vælgerne er trætte af at høre om en mulig rigsretssag, og han bider mærke i, at såvel Trump som andre republikanere har advaret Demokraterne mod at åbne en rigsretssag med netop den begrundelse.

»Det er bestemt en overvejelse værd for Demokraterne, om vælgerne bliver trætte af at høre om den her sag, og den kan også komme til at overskygge Demokraternes eget primærvalg for at finde en præsidentkandidat. Men der er ikke nogen, der ved, hvordan sagen står til november, når der er præsidentvalg,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Tidligere præsidentkandidat er nøgleperson

Selv om alle tre mener, at det er næsten umuligt, at et flertal i Senatet stemmer for at fjerne Donald Trump, vil både David Trads og Mads Fuglede holde øje med, om det republikanske værn slår sprækker.

Særligt den tidligere præsidentkandidat og nuværende Utah-senator Mitt Romney bliver vigtig, siger USA-eksperterne.

»Jeg synes, den mest sandsynlige til at komme til at ryste på hånden i den her sag er Romney. Han betragter Trump som uværdig i Det Hvide Hus, og han skal først selv på genvalg i 2024. Så han kan gøre det uden den store risiko for sin egen politiske karriere,« siger David Trads.

Han mener, at problemet er, at mange republikanere er bange for at udfordre Trump, uanset om de måtte være enige i, at han bør fjernes fra Det Ovale Kontor.

Den udlægning er Mads Fuglede enig i:

»Romney bliver en nøgleperson. Hvis nok republikanere skal stemme for, at Trump skal fjernes, så skal Romney indtage en position, de andre kan stille sig bag, og han skal gøre det snart«.

Politik og jura – men mest politik

Rigsretssagen handler grundlæggende om en telefonsamtale, som Donald Trump havde med Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, hvor han – ifølge anklageskriftet – efterspurgte smuds på Joe Biden, der var vicepræsident under Barack Obama og er potentiel modkandidat ved præsidentvalget i november 2020.

Niels Bjerre-Poulsen kan godt se, hvorfor Demokraterne mener, at sagen er en rigsretssag værdig. Men en rigsretssag handler mere om politik end jura, siger Mads Fuglede.

»Moralsk er det nok det rigtige for Demokraterne at indlede den her rigsretssag. Men politisk kan det være rigtig skidt for dem og den person, der skal stå over for Trump i valgkampen. Jeg tror, at sandsynligheden for, at Trump bliver genvalgt, er større på grund af det her,« siger Mads Fuglede og understreger, at det er politikerne i Senatet, der skal afgøre rigsretssagen – ikke uafhængige dommere.

Alligevel mener Niels Bjerre-Poulsen ikke, at der er tale om en tabersag for Demokraterne.

»Juridisk er det i hvert fald ikke en tabersag for Demokraterne. Det er ikke sikkert, at de får noget ud af sagen, men de vil sige, at hvis de ikke reagerer på det, så har det givet grønt lys til den her form for magtmisbrug fremover. Ikke kun grønt lys til Trump, men også til andre, kommende præsidenter«.