Donald Trump: Bevis på, at coronavirus er Kinas skyld

USAs præsident, Donald Trump, siger, at han har set beviser, der forbinder coronavirus til et kinesisk laboratorium. Amerikansk efterretningschef afviser, at der er beviser, men Det Hvide Hus overvejer en kraftig optrapning af konfrontationen med Kina gennem sanktioner og måske et stop for at betale af på gæld.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump lægger nu entydigt skylden for virusepidemien på Kina. På et pressemøde sagde den amerikanske præsident i modsætning til oplysninger fra sin egen efterretningstjeneste, at han har set beviser på, at coronavirus er blevet skabt i et kinesisk laboratorium.

Derfor planlægger Donald Trump en voldsom optrapning af handelskrigen og andre muligheder for at straffe Kina for krisen i USA. Det kan ifølge CNN dreje sig om økonomiske sanktioner, afvisning af at betale af på USAs gæld til Kina og en udvidelse af handelskrigen med skrappe toldsatser.

Donald Trump blev på pressemødet spurgt, om han vidste noget, der gjorde ham sikker på, at virusudbruddet stammer fra et laboratorium i Wuhan – den kinesiske by, hvor det globale virusudbrud begyndte.

»Ja, det gør jeg,« svarede Donald Trump ifølge Fox News, der bringer udtalelsen som topnyhed under temaet »anklager Kina«.

»Og jeg synes, at WHO skulle skamme sig over, at de opfører sig som et PR-bureau for Kina,« fortsatte den amerikanske præsident.

»Det må jeg ikke fortælle jer«

Donald Trump blev spurgt, hvad der har overbevist ham om, at kineserne selv har frembragt den smitsomme virus, men svarede, at »det kan jeg ikke fortælle jer. Det må jeg ikke fortælle jer«.

Donald Trumps udtalelser om beviser for kinesisk skyld i virusudbruddet kan ifølge en række amerikanske medier være startskuddet til en voldsom optrapning af konfrontationen mellem USA og Kina. Hidtil har det hovedsageligt drejet sig om en handelskrig, hvor Donald Trump har indført høje toldsatser på en række kinesiske eksportvarer.

»Vi bliver nødt til at få økonomien i gang igen, og vi må være forsigtige med, hvordan vi gør det,« siger en anonym amerikanske embedsmand til CNN.

»Men vi vil finde ud af, hvordan vi kan vise kineserne, at deres handlinger er fuldstændigt forkastelige.«

Et delvist stop for at betale af på USAs gæld til Kina vil være en bombe under det internationale, økonomiske system, erkender Donald Trump ifølge The Washington Post. Men avisen oplyser i lighed med andre amerikanske medier, at muligheden er på bordet under drøftelserne i Det Hvide Hus som en sanktion over for Kina.

Udtalelsen fra Donald Trump er i modstrid med en erklæring udsendt inden præsidentens pressemøde af chefen for »National Intelligence«, der samler USAs efterretningsoplysninger.

I erklæringen bekræfter efterretningschefen, Richard Grenell, ifølge Fox News, at et kinesisk laboratorium fortsat bliver efterforsket som det mulige udgangspunkt for virusepidemien. Men at »efterretningstjenesterne er enige i den generelle videnskabelige konsensus om, at covid-19 ikke var menneskeskabt eller genmodificeret«.

Anklagerne fra Donald Trump og flere af hans rådgivere mod Kina går på, at coronavirus ved et uheld er sluppet ud fra et laboratorium under forskning i smitsomme virussygdomme, og at de kinesiske myndigheder derefter har forsøgt at dække over uheldet.

De kinesiske myndigheder havde fredag morgen ikke kommenteret den direkte anklage fra Donald Trump. Tidligere på ugen erklærede en talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium, at de amerikanske politikere »var fulde af løgn«. Talsmanden sagde, at de amerikanske politikere burde koncentrere sig om deres egne problemer og få gjort noget effektivt for at kontrollere epidemien i stedet for at fortsætte med »lave numre for fjerne ansvaret fra dem selv«.