Demokraterne er rasende over Trumps seneste benådning: »Regeringen er korrupt ind til benet«

Mens flere demokrater er rasende over Donald Trumps benådning af hans tidligere rådgiver Michael Flynn, er flere republikanere godt tilfredse. De mener, at eksrådgiveren blev uretfærdigt retsforfulgt og dømt.

Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har nu fået en benådning af præsidenten. Det vækker stor vrede hos Demokraterne. Men Republikanerne er enige i beslutningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix

Michael Flynn var et uskyldigt offer for Demokraternes politisk motiverede undersøgelse, lyder det fra Republikanerne. Derfor er det også godt, at han nu er blevet benådet af præsidenten.

Men sådan ser Demokraterne ikke på det. De mener, at Donald Trumps benådning er ren og skær korruption. Det skriver BBC.

Lad os lige opsummere sagen: Michael Flynn erklærede sig i 2017 skyldig i at lyve over for det amerikanske forbundspoliti, FBI, i forbindelse med en efterforskning om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Specifikt erklærede Flynn sig skyldig i at have løjet om flere kontakter, som han havde med Ruslands ambassadør i USA, få uger inden Donald Trump overtog embedet som præsident.

Først blev Flynn idømt 14 dages fængsel, men så vendte han sig imod FBI. Han hævdede, at forbundspolitiet havde narret ham til at tilstå, og bad nu om at få sagen afvist. Ikke længe efter blandede justitsminister William Barr sig i sagen og krævede den afvist ved domstolene.

Derfor havde Michael Flynn stadig ikke modtaget sin endelige dom, da han onsdag altså blev benådet af Donald Trump.

Var Michael Flynn et offer?

Flere republikanere anser Michael Flynn for at være et uskyldigt offer for en ubarmhjertig klapjagt anført af Demokraterne, og derfor glæder de sig også over benådningen.

»General Flynn var ikke en russisk agent. I stedet var han offer for en politisk motiveret undersøgelse og rettergang, hvor målet retfærdiggjorde midlerne,« siger for eksempel senator Lindsey Graham ifølge BBC.

Også den republikanske minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, glæder sig over benådningen:

»Det, der skete med general Flynn, var en national skandale. Ingen amerikaner burde nogensinde blive forfulgt blot for at høre til et bestemt politisk parti,« skriver han på Twitter.

»Trump belønner sine venner«

Flynn er den anden af præsidentens nære medarbejdere, som er blevet benådet efter at være retsforfulgt i forbindelse med den såkaldte Rusland-undersøgelse, som specialundersøger Robert Mueller brugte to år på.

Også Donald Trumps nære rådgiver Roger Stone, som i februar blev idømt tre års fængsel, er blevet benådet af præsidenten.

Det er dét, der gør nogle af demokraterne vrede. Det gælder for eksempel Adam Schiff, formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus og tidligere hovedanklager for Demokraterne i rigsretssagen mod Donald Trump.

»Donald Trump har gentagne gange misbrugt benådninger til at belønne sine venner og beskytte dem, der har dækket over ham,« skriver han på Twitter.

Nancy Pelosi, Demokraternes formand for Repræsentanternes Hus, kalder benådningen for »yderligere bevis for«, at Donald Trump har tænkt sig at bruge sin sidste tid i embedet på at »underminere landets lov og ret«.

Chuck Schumer, Demokraternes minoritetsleder i Senatet, kalder Donald Trump for en »lovløs præsident« og hans regering »korrupt ind til benet«.

De fleste forventede dog, at Donald Trump ville benåde Michael Flynn – og det er i øvrigt slet ikke uden for protokol, at en præsident foretager en række benådninger, inden han forlader posten.

Faktisk er præsident Trump med 28 benådninger og 16 forkortelser af fængselsstraffe den præsident i historien, der har foretaget færrest benådninger.

Til sammenligning foretog hans forgænger, Barack Obama, 212 benådninger og 1.715 forkortelser af fængselsstraffe.

Lyt til »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik: