Counter-Strike og amerikanske flag: Sådan rekrutterer soldater unge helt ned til 13 år

Den amerikanske hær har sit eget e-sportshold, men det bliver ikke kun brugt til at spille computerspil. Ved hjælp af timelange onlinesessioner og tusindvis af følgere hverver soldater og veteraner unge og letpåvirkelige teenagere til at melde sig ind i hæren.

Det amerikanske militær kritiseres for at hverve teenagere via computerspillet »Counter-Strike« og den populære streamingtjeneste Twitch. Fold sammen
Læs mere
Foto: Parilov, Bigstock/Ritzau Scanpix

Det amerikanske militær spiller onlinespil med unge helt ned til 13 år på den populære streamingtjeneste Twitch.

Og det er ikke bare en hyggelig gang gaming, det amerikanske militær har kastet sig ud i. Spillet bliver brugt til at få flere unge til at melde sig til militærtjeneste.

Det skriver det britiske medie The Independent.

Twitch er en platform, hvor kan man sende livevideoer, såkaldt streaming, mens man spiller populære computerspil som Counter-Strike. Her kan seerne via en chatfunktion interagere med den, der streamer. Platformen har fået et kæmpe skub under coronakrisen, hvor brugerne har benyttet hjemmesiden 62,7 procent mere.

Og det har den amerikanske hær nydt godt af.

Ved hjælp af deres konto US Army Esports, som har dygtige e-sportsudøvere med på holdet, interagerer de med unge i flere timer over Twitch. Ved at knytte bånd over en fælles interesse kan soldaterne nemmere hverve unge drenge, skriver The Independents journalist Jordan Uhl, som selv blev smidt ud af Twitch-gruppen, fordi han delte et Wikipedia-link til de krigsforbrydelser, USA har begået.

Senest har US Army Esports modtaget en del kritik for at udelukke en række personer, der har delt opslag om eller skrevet om USAs krigsforbrydelser.

Jordan Uhl beskriver en typisk Twitch-session således:

En soldat, typisk i 30erne, sidder komfortabelt i sin store kontorstol i et mørkt rum. De har naturligvis store headset på, så lyden er så god som muligt, og de taler de unges sprog. De bruger de samme vendinger, udtryk og forkortelser – de er nede med de unge. Og så hænger der typisk et stort amerikansk flag på væggen, som kan ses under hele sessionen, der snildt kan vare adskillige timer.

Krænkelse af brugernes sikkerhed

Eksperter fortæller, at de amerikanske soldater retter deres henvendelser mod letpåvirkelige unge, som kæmper for at betale for undervisning og er desperate efter en stabil indkomst.

Hærens kanal på Twitch reklamerer med, at seerne kan vinde en Xbox, hvis de trykker på et bestemt link. Linket sender dem herefter videre til en rekrutteringsformular.

Hæren har afvist at give en kommentar til The Independent.

»Twitch er ulig noget, jeg nogensinde har set i min karriere. Og det er, fordi du sender live i flere timer og taler med seerne i chatten. Du opbygger et fællesskab og kender hver enkelt i chatten,« lyder det fra Hasan Piker, som er en populær Twitch-streamer med en følgerskare på over 43.000.

»At rekruttere på denne her udnyttende måde er en krænkelse af brugernes sikkerhed,« siger han.

Twitch reklamerer selv med, at de kan nå ud til 80 procent af den mandlige amerikanske teenagebefolkning. Platformen har et dagligt antal brugere på 15 millioner.