Colin Powell er død

Colin Powell, der var udenrigsminister under George W. Bush, er død. Han blev 84 år.

Arkivfoto. Colin Powell, tidligere amerikansk udenrigsminister, er død. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død som følge af komplikationer efter smitte med coronavirus.

Det oplyser hans familie gennem Powells officielle Facebook-side.

Den tidligere minister og øverste militærchef blev 84 år. Han led af en type læukemi, der nedbrød hans immunforsvar. Powell var vaccineret mod covid-19, lyder det i opslaget.

»Vi vil gerne takke de ansatte på Walter Reed National Medical Center for deres gode behandling. Vi har mistet en fantastisk og kærlig ægtemand, far, bedstefar og en stor amerikansk personlighed,« skriver familien.

Colin Powell blev populær, da han som chef for det amerikanske militær førte USA gennem golfkrigen i 1990erne. Han blev dengang ofte nævnt som et godt bud på landets første sorte præsident.

Han blev i første omgang USAs første sorte udenrigsminister i George W. Bush' regering i 2001. Her led hans omdømme et voldsomt knæk.

For Colin Powell var med til at føre verden bag lyset, før den USA-ledede koalition gik i krig i Irak. Inden krigen stod Colin Powell på FNs talerstol og hævdede, at »der ikke var nogen tvivl« om, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.

Det var usandt. Senere har Colin Powell udtalt, at talen var en »plet« på hans karriere.

Han sagde op som udenrigsminister i 2005, og hans omdømme blev aldrig igen det samme. Han vil for altid blive husket for Irak-løjnene.

Siden Powell forlod politik har han flere gange åbent erkendt, at han har støttet demokratiske - og ikke republikanske - præsidentkandidater. Han opfordrede vælgerne til at stemme på Barack Obama frem for John McCain i 2008, og han har aldrig stemt på Donald Trump.

Opdatering: Artiklen er opdateret cirka 17.40, så det tydeligere fremgår, at Colin Powell led af et svagt immunforsvar, da han blev smittet med covid-19.