Biden foretager »historisk« nominering til politisk toppost

Når Joe Biden senere i dag bliver præsident, kan en transkønnet for første gang få sæde i den amerikanske regering.

Lægen Rachel Levine kan blive den første transkønnede, der godkendes til en regeringspost i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Amerikaneren Rachel Levine er uddannet børnelæge og er sundhedsminister i delstaten Pennsylvania.

Snart kan hun også blive den først transkønnede, der får en post i en amerikanske regering. USAs tiltrædende præsident, Joe Biden, har udpeget Rachel Levine til at ny vicesundhedsminister – en post, som dog skal godkendes i Senatet.

Hvis det sker, får Levine en ledende rolle i den af den kommende regerings allervigtigste opgaver: Bekæmpelsen af coronavirus.

Joe Biden kaldte selv nomineringen for et »historisk og meget kvalificeret valg«, skriver The Guardian.

»Dr. Rachel Levine vil tilføre det faste lederskab og den essentielle ekspertise, vi har brug for, for at at kunne bringe amerikanerne igennem denne pandemi – ligegyldigt hvilket postnummer, race, religion, seksuel orientering, kønsidentitet eller handicap, de har,« lød det fra Biden.

Rachel Levine leder allerede indsatsen mod covid-19 i Pennsylvania. Hun er også professor ved Penn State College of Medicine og begyndte sin karriere som børnelæge i New York.

I et interview med NPR sidste måned sagde Rachel Levine, at regeringen burde hjælpe delstaterne med økonomiske midler til at udrulle effektive vaccineprogrammer, som skal bekæmpe coronavirussen.

Rachel Levine har også arbejdet med opioidkrisen, medicinsk cannabis, spiseforstyrrelser og LGBT-medicin.

Joe Biden har oplyst, at coronapandemien bliver topprioritet, når han senere i dag træder til som præsident. Han har planer om at skrue op for vaccinationsprogrammer og stimulere økonomien med en coronahjælpepakke på mange milliarder dollar.

Joe Biden har i forvejen udpeget navnene til de vigtigste poster i sin regering. Antony Blinken skal være udenrigsminister, Lloyd Austin forsvarsminister, mens den tidligere centralbankchef Janet Yellen skal være finansminister. Alle poster skal bekræftes ved afstemning i Senatet.