Bernie Sanders stiller igen op til præsidentposten: »Det er på tide at fuldføre revolutionen«

Den 77-årige demokrat blev under valgkampen i 2016 en kultfigur blandt unge progressive amerikanere. Nu stiller han op til præsidentposten igen – for at implementere den vision, han gik til valg med for tre år siden.

Foto: Yuri Gripas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bernie Sanders har ikke givet op. Selv om han i 2016 tabte primærvalget til Demokraternes kandidat Hillary Clinton, tror den 77-årige senator stadig på, at han kan blive USAs næste præsident.

Tirsdag meddelte han via e-mail, at han stiller op til valget én gang til for Demokraterne, så han kan vælte Donald Trump – som han kalder for »den mest farlige præsident i moderne amerikansk historie« – af pinden.

Det skriver flere medier, heriblandt The Guardian.

Bernie Sanders gjorde sig bemærket under valgkampen i 2016, hvor han viste sig at være et hit blandt Demokraternes yngre og mere progressive vælgere.

Hans politiske linje var inspireret af den danske velfærdsmodel, og politikeren talte under valgkampen for at indføre en mindsteløn på 15 dollar, gratis sygesikring og skatteforhøjelser til USAs rigeste.

Siden 2016 er der blevet valgt rekordmange minoriteter og kvinder ind for Demokraterne i Repræsentanternes Hus, og mange af dem er tilhængere af de samme idéer, som Bernie Sanders i 2016 talte for i sin kampagne. Det gælder også flere af Demokraternes andre håbefulde præsidentkandidater.

»Sammen begyndte du og jeg med vores 2016-kampagne den politiske revolution,« skriver Bernie Sanders i e-mailen ifølge The Guardian:

»Nu er det på tide at fuldføre revolutionen og implementere den vision, vi kæmpede for.«

Sanders har stadig en loyal skare af følgere, som hepper på ham. Han fik mere end 13 millioner stemmer ved primærvalget i 2016 og formåede at samle knap 230 millioner dollar med sin kampagne, ifølge The Guardian.

»For tre år siden, da vores 2016-kampagne stod på, fik vi at vide, at vores idéer var »radikale« og »ekstreme«, når vi præsenterede vores progressive dagsorden,« skriver Sanders i mailen ifølge The Guardian.

»Men tre år er siden gået. Og som et resultat af de millioner af amerikanere, der har rejst sig og kæmpet, bliver vores forslag pludselig støttet af et flertal blandt amerikanerne.«

Men det kan også blive nøjagtig Bernie Sanders’ succes ved sidste valg, der denne gang kan sætte en stopper for hans æra. For i modsætning til 2016 stiller han denne gang op imod en række demokratiske kandidater, som mener det samme som ham.

I et valg, der særligt for Demokraterne handler om identitetspolitik, kan Bernie Sanders miste stemmer til de af hans demokratiske modstandere, der er kvinder, minoriteter eller blot yngre end den 77-årige (og dermed på valgdagen i 2020 79-årige) kandidat fra Vermont.

Bernie Sanders har i år været plaget af en sag om seksuel forulempelse, som fandt sted internt i hans 2016-kampagne. Han har på CNN derfor været ude og undskylde til »enhver kvinde, som har følt sig dårligt behandlet« – og det kan forværre hans chancer i præsidentræset, hvis sagen vokser.

Ved valget i 2016 havde Sanders også svært ved at vinde de sorte amerikaneres stemmer, hvilket blandt andre The New York Times har beskrevet. Det kan blive endnu sværere denne gang, da der er flere kvinder og minoriteter blandt kandidaterne end før.