Basketstjerner sender politisk budskab til USA: »Basketball har altid været mere end bare en bold og et net«

Efter 141 dages pause under coronakrisen genoptog de amerikanske basketballspillere NBA-turneringen. Det skete med en effektfuld besked om, at der vil være fuld fokus på racismedebatten.

 
De amerikanske basketstjerner sendte et stærkt politisk signal, da NBA-turneringen blev genoptaget. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Så kom USAs basketballturnering NBA i gang igen. Det skete med en effektfuld besked om, at noget er ændret. Noget, som overskygger sporten.

Og det er ikke den eskalerende coronakrise.

Samtlige basketstjerner på de fire hold på åbningsaftenen knælede under afspilning af nationalmelodien iført sorte trøjer med »Black Lives Matter« skrevet i hvidt.

Efter at have sikret Los Angeles Lakers endnu en sejr med en scoring 12,8 sekunder før tid efterlod spillets store stjerne, LeBron James, ingen i tvivl om, at basketball den kommende tid vil være tæt forbundet til den opblussede racismedebat i USA.

»Basketball har altid været mere end bare bolden og nettet og ti spillere på banen,« sagde han i det officielle interview med TV-stationen TNT efter kampen.

Basketstjernen LeBron James fejrer sejren i åbningskampen efter coronanedlukningen. Men det politiske budskab fyldte lige så meget som selve spillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Ehrmann/USAToday/Scanpix/Ritzau.

LeBron James erklærede, at spillerne »er fuldt ud klar over, hvad der foregår i samfundet i øjeblikket«. Både spillerne og andre involverede i NBA-turneringen er klar over, med hvilken styrke spillet er i stand til at påvirke racismedebatten.

»Vi er i høj grad vidne til racisme, masser af social uretfærdighed, masser af politibrutalitet – ikke bare der, hvor jeg kommer fra, ikke bare for sorte mennesker, men for farvede mennesker, og det er noget, som vi ønsker, at folk fortsat skal høre om.«

USAs basketballturnering blev indledt med en stærk markering af spillernes sympati for bevægelsen Black Lives Matter:

»Forstår I det nu?«

LeBron James erklærede, at erfaringen viser, at det ikke kan nytte at lette presset, selv om der er sket fremskridt for at begrænse den sociale ulighed.

Basketballstjernen har tidligere været en kraftfuld stemme i racismedebatten, pointerer CNN efter det politiske budskab på NBAs åbningsaften. Efter at den anholdte George Floyd døde i maj med en politimands knæ på sin hals, tweetede LeBron James: »Forstår I det NU!!??!!??«

USAs præsident, Donald Trump, har tidligere taget stærk afstand fra amerikanske sportsstjerners knælen under den traditionelle afspilning af nationalsangen inden en kamp. Men torsdag aften var det entydige budskab fra NBA-stjernerne, at man ikke bare kan sætte sig og nyde sporten og spillet uden at tage stilling til det, der foregår uden for banen.

Med spillernes knælen inden kampen, LeBron James’ udtalelser og en stærkt politiseret racismedebat i et valgår er der lagt op til alt andet end det gamle motto om ikke at blande sport og politik sammen.