25 mænd forbyder abort for incest- og voldtægtsofre: Et stort opgør om amerikanske kvinders ret til abort er begyndt

Alabama har vedtaget en ny abortlov, som vil gøre nærmest samtlige aborter ulovlige. Landet over er republikanerne i gang med at indskrænke kvinders ret til abort. En stor plan om at få højesteret til at fjerne kvinders ret til fri abort er iværksat.

Amerikanske aktivister demonstrerer i Kongressen i Washington. De har iklædt sig de røde klæder og hvide hatte, som er kendt fra den populære TV-serie The Handmaid's Tale, hvor nogle kvinder ingen rettigheder har og blot har til formål at føde børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

I staten Alabama har senatet i nat vedtaget den strengeste abortlov i USA. Der er lang vej til, at loven reelt træder i kraft.

Alligevel kan Alabamas beslutning få afgørende indflydelse på amerikanske kvinders ret til abort. For det nye lovforslag er designet til at tage abortmodstanden hele vejen til højesteret.

Forstå sagen her.

Hvad går Alabamas nye abortlov ud på?

Loven gør det kriminelt at foretage abort på noget som helst tidspunkt i graviditeten. Selv i tilfælde hvor graviditeten er et resultat af incest eller voldtægt eller i tilfælde, hvor den gravide er mindreårig, gør loven abort kriminel.

Forbuddet mod abort trumfer altså næsten ethvert andet hensyn. Udelukkende i særlige tilfælde, hvor graviditeten udgør en »alvorlig helbredsrisiko,« kan der gives dispensation.

Loven kriminaliserer ikke de gravide hjemme, men abortlægerne. Personer, der udfører aborter, vil blive straffet med mellem ti og 99 års fængsel.

Hvem har vedtaget loven?

Det har 25 hvide mænd. Senatet i staten Alabama udgøres af 27 republikanere og otte demokrater. Republikanernes medlemmer af senatet er alle mænd, og det er 25 af dem, som har stemt for lovforslaget.

Af lovforslaget fremgår det blandt andet, at mere end »50 millioner babyer« er blevet aborteret siden 1973 – »mere end tre gange så mange, som det antal, der blev dræbt i de tyske koncentrationslejre, de kinesiske udrensninger, Stalins gulag-lejre, de cambodianske krigsmarker og Rwandas folkemord tilsammen.«

Loven mangler nu blot at blive vedtaget af Alabamas guvernør Kay Ivey. Det ventes blot at være formalia, da hun er kendt som en stærk modstander af abort.

Loven vil først træde i kraft om seks måneder. Inden da kan loven dog meget vel blive blokeret af statens domstole. Mere om det senere.

Hvor hård er den sammenlignet med andre staters?

Alabamas nye lov går længere end nogen anden abortlov i USA.

Men loven lander midt i en tid, hvor republikansk ledede stater tværs over USA er i fuld gang med at indskrænke kvinders rettigheder til abort. Alene i år i USA er der blevet indført strengere regler for abort i 16 stater.

I Kentucky, Missisippi, Ohio og senest i Georgia har man for nylig vedtaget lovforslag, der forbyder abort, hvis der kan påvises hjerteslag hos fosteret – det er den såkaldte heartbeat bill. Denne lov medfører typisk, at abort kun er muligt i de første seks-syv uger af graviditeten.

Hvorfor kan de nye love få stor indflydelse på kvinders ret til abort i hele USA?

Fordi den nye abortlov i Alabama – såvel som i flere andre stater – i sidste ende kan lande hos USAs højesteret. Det er lidt teknisk, så følg godt med.

I 1973 traf USAs højesteret en skelsættende afgørelse. Roe vs Wade, hedder sagen. Her dømte højesteret, at det var i strid med forfatningen, når stater forhindrede kvinder i at få foretaget abort i de første tre måneder af graviditeten – og dermed legaliseredes den fri abort i USA.

Den afgørelse har mange republikanere i årtier ønsket et opgør med. Og nu vurderer de, at tiden er moden til en endegyldig kamp.

Med udnævnelsen af Brett Kavanaugh som højesteretsdommer sidste år er der nu et konservativt flertal i den magtfulde højesteret. Og abortmodstanderne håber, at de kan tvinge højesteretten til at træffe en ny afgørelse i abortspørgsmålet.

Derfor har republikanerne slet ikke noget imod, at flere rettighedsorganisationer ventes at prøve stramningerne af abortlovene for domstolene rundt om i USA. Det er faktisk en del af deres plan om, at lovforslagene i sidste ende skal nå højesteret.

Ifølge abortmodstandere i Alabama er det strenge lovforslag netop designet til at kunne gå hele vejen til højesteret.

Uden en accept fra domstolene kan de nye, stramme abortlovgivninger ikke føres ud i livet. De kommende år vil blive altafgørende for amerikanernes ret til abort.

Kilder: BBC, New York Times, Axios, NBC