Manden bag Aula og Smittestop: »Nogle gange betyder det, at man får en lussing«

Det kan være en udskældt affære at udvikle it-systemer. Brugernes kritik kan være berettiget, men der er god grund til at have is i maven, forklarer stifteren af Netcompany, André Rogaczewski, i podcasten Talent 100.

André Rogaczewski griner, mens han fortæller om Netcompanys ophav. Historien indeholder både interessen for Pac-Man og en flok it-venner på Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom faglig kritik kan være konstruktiv, kan den også gøre ondt. Specielt når den sætter spørgsmålstegn ved ens kundskaber og faglige valg. Det kender de fleste nok.

André Rogaczewski er stifter af og direktør for IT-virksomheden Netcompany. I forbindelse med, at Berlingske i årets Talent 100-kåring hædrer erhvervslivets og det offentliges skarpeste unge hoveder, fortæller han i en podcast studievært Ane Cortzen, hvordan han bearbejder brugernes kritik.

Sagen er, at han står bag to meget anvendte – og til tider udskældte – systemer, som mange jævnligt stifter bekendtskab med: skolernes Aula og det offentliges Smittestop.

Det kan da også føles lidt utaknemmeligt at påtage sig den slags projekter, forklarer André Rogaczewski. Alligevel har han valgt at prioritere dem.

»Når du skal levere en vare, som skal ramme rigtig mange, og som er samfundsløsninger, vil der altid være delte holdninger,« siger André Rogaczewski og tilføjer:

»Økonomisk giver det ikke mening at kaste sig ud i de løsninger, så du vil ikke kunne se på vores resultat, om vi producerer dem eller ikke producerer dem. Nogle gange betyder det, at man får en lussing, men vi vil gerne være med på alle niveauer. Især når det bliver folkeligt.«

Is i maven

Det kan med andre ord være et tilvalg med konsekvenser at bygge systemer, som er meget folkenære. Især når man som virksomhed bygger den store forretning på systemer, som eksempelvis sikrer udbetaling af børnepenge eller boligstøtte. Disse systemer er så at sige usynlige for borgerne, når de bare kører.

Derfor skal man som leder have is i maven, når man kaster sig over de borgernære udviklingsprojekter. Med hensyn til systemet Smittestop vælger André Rogaczewski at fokusere på det store billede.

»Når jeg kigger på, hvor mange der rent faktisk får foretaget en test, fordi de har fået en besked på smittestop-appen – og hvis man på den måde kan bryde smittekæden, så bliver jeg en glad mand hver gang,« siger han.

Med hensyn til skolernes Aula får André Rogaczewski ikke kun kritik, men også opløftende beskeder fra brugere. De fortæller blandt andet:

»I mange lande er der ikke engang sådan en løsning. Husk nu, at vi er også rigtig mange derude, som rent faktisk synes, at det er helt okay, at der er en løsning. Kunne den blive bedre? Ja. Men hvor er vi glade for, at der er nogen der har leveret den, og at den kører hver eneste dag.«

Når man står i spidsen for et team, er den slags beskeder værd at fokusere på. Det minder André Rogaczewski jævnligt sine unge talenter om. Selvom produkter kan blive bedre, må man også huske at stoppe op og være glad for det, man indtil videre har opnået, fortæller han i podcasten »Talent 100«, der kan høres her: