Ernæringschef maner til ro: Vi skal ikke tilberede al mad fra bunden for at holde os sunde

Mens visse højt forarbejdede fødevarer bør indtages med omtanke og i begrænset mængde, er der intet galt i at inkludere velkendte og naturlige basisfødevarer i vores kost som anbefalet af de danske kostråd.

»Forarbejdning er ikke nødvendigvis det samme som manglende fødevarekvalitet. De fleste mennesker »forarbejder« også selv fødevarer hjemme i køkkenet: skærer, koger, steger, gratinerer mv. Det er helt o.k.,« skriver Merete Myrup. Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

De seneste måneder har der været meget opmærksomhed på ultraforarbejdede fødevarer i medierne, og forbrugere er blevet bekymrede over påstande om potentielle sundhedsrisici. Mange føler sig usikre på, om selv de mest almindelige fødevarer kan være farlige, og om man nu skal lave alt fra bunden selv. Det er helt misforstået.

Almindelige basisfødevarer, som dem de danske kostråd anbefaler, er fuldt ud sikre at indtage. Dette gælder også fødevarer, der er fremstillet med de samme metoder, som vi bruger i vores egne køkkener.