Sidste år er længe siden

Grønkjær, Gravgaard og Solbakken er enige om, at FCK står stærkere i år end forud for Champions League sidste år.

Jesper Grønkjær i kamp med en Benficaspiller i sidste års 0-0 kamp i Parken. På udebane tabte FCK med 1-3, men det tror FCK-træner Ståle Solbakken ikke sker i år. Foto: Claus Bech Andersen Fold sammen
Læs mere

Mægtig og majestætisk står Benficas berømte ørn og tager imod i forhallen til Estadio da Luz. Som en ulykkesfugl fra Champions League-kampen i efteråret, hvor FC København kom så grueligt galt af sted, stirrer ørnen bare tomt ned på sine gæster.

»Ja, vi blev jo regulært rundbarberet, da vi var hernede sidst. Med tre hurtige mål lukkede de reelt kampen allerede inden, der var gået en halv time. Det var frygteligt. Men selvom det er svært at måle, så fik vi da noget kostbar erfaring med hjem. Derfor føler vi os bedre rustet til at møde Benfica denne gang,« fortæller Jesper Grønkjær, som fyldte 30 år i søndags.

Han står ved sidelinien og kigger op på de rødhvide tribuner, som blev totalrenoveret op til EM-slutrunden for tre år siden, mens det grønne græstæppe under hans fødder ville blive godkendt som fairway i en international golfturnering. Det er i disse omgivelser, Grønkjær & Co. skal revanchere sidste års nederlag i Champions League.

»Som hold har vi meget større ballast i år,« siger Michael Gravgaard, der har sin egen definition på, hvorfor nedturen fra i fjor ikke gentager sig.

»Mange iagttagere kigger på tilgang og afgang i truppen og forsøger at få den ligning til at gå op. Men det er ikke så enkelt, for jeg vil mene, at kollektivet i truppen har vundet meget mere erfaring fra Champions League i fjor, end vi afleverede ved at sige farvel til Tobias Linderoth og Lars Jacobsen. Vi er vokset som kollektiv. Og jo flere gange du prøver at stå i en international kamp, des mindre fokuserer du på omgivelserne og presset fra tribunerne, og jo mere fokuserer du på dit eget spil.«

Ståle Solbakken mener derimod, at forbedringerne hos FC København konkret kan aflæses i truppen.

»Vi har en bedre bænk end sidst. Især offensivt står vi langt bedre og er i stand til at lægge et tungere pres på gode modstandere,« siger den norske cheftræner.

Han mener ikke, at Benfica er specielt meget bedre end Beitar Jerusalem, som FCK eliminerede i sidste kvalifikationsrunde, på nær på et par pladser i angrebet. Og den fordel udlignes af, at turneringen i Danmark er i gang, mens den endnu ligger stille i Portugal. »Det kan blive afgørende, at mine spillere tror meget mere på vores spilsystem i dag end i fjor. Når de ser, at vi vinder kampe mod for eksempel Ajax og Manchester United, så lægger de alle kræfter i at holde konceptet.«