»Swan Song« er en road movie i rollatortempo – og det er lige, som det skal være

AOK
Skærm
Anmeldelse

Lars von Triers yndlingsskuespiller, 77-årige Udo Kier, spiller sit livs rolle som flamboyant, homoseksuel frisør på vej mod sit sidste job.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyske Udo Kier er en af den slags skuespillere, de fleste kan huske at have set før, men mange ikke helt erindrer navnet på.

Han er en klassisk »ham-der-fra-den-der-film«-type. Det er ellers ikke, fordi han har et forglemmeligt fjæs, men skyldes nok mere, at han i løbet af sin 55 år lange karriere har medvirket i 269 film og serier – heriblandt nærmest alle Lars von Triers film – men bizart nok stort set aldrig har haft en decideret hovedrolle.

Det bliver der i den grad rådet bod på i indiedramaet »Swan Song«, hvor den 77-årige skuespiller ikke bare har hovedrollen, men simpelthen ejer samtlige minutter af filmen.

Udo Kier burde overlæsses med en hel favnfuld priser for sin præstation i »Swan Song«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Another World Entertainment.

Kedsomhed på plejehjem

Kier spiller den pensionerede frisør Pat Pitsenbarger, der er flamboyant homoseksuel på den måde, der ikke er helt almindelig i den lille by Sandusky, Ohio. Eller det vil sige … Pat var flamboyant. Nu bor han på plejehjem, tusser rundt i en usexet grå joggingdragt og har smugrygning af cigarillos som sin eneste fornøjelse.

Den grå hverdag bliver dog afbrudt, da en advokat dukker op. Byens rigeste og mest fornemme kvinde, Rita Parker Sloan (Linda Evans – aka Krystle fra »Dollars«!), er død og har i sit testamente specifikt bedt om, at Mr. Pat ordner hendes makeup og hår, så hun kan se godt ud i den åbne kiste. Pat nægter i første omgang – der er noget gammelt nag mellem de to, fornemmer man. Det ender dog med, at Pat drager mod Sanduskys centrum for at udføre sit allersidste job.

Jennifer Coolidge spiller Pats tidligere assistent, der åbnede sin egen salon og stjal hans bedste kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Another World Entertainment.

Filmisk uldtæppe

Det bliver til en road movie i rollatortempo – lidt i familie med David Lynch’ »The Straight Story« og Alexander Paynes »Nebraska« – hvor Pat på forskellige måder konfronteres med sin fortid og indser, at det er meget anderledes at være homoseksuel nu, end da han var ung. Og at han måske har spillet en rolle lige netop der.

»Swan Song« er ikke et mesterværk eller en egentlig stor film, men den er til gengæld den filmiske ækvivalent til et varmt uldtæppe, som passer helt perfekt til efterårskulden. Og er en finurlig fortælling om at stå ved det, man er – og gerne med stil. Om ikke andet bør man se den for mageløse Udo Kier, der er noget ret fantastisk ved at se en 77-årig veteran ramme sit livs rolle.

»Swan Song«. Drama, 106 minutter. Instruktion: Todd Stephens. Med: Udo Kier, Jennifer Coolidge m.fl. Premiere 4. november landet over.