»Lars har altid været et løst projektil«

Bekymring og hovedrysten, men også fuld opbakning til Lars von Trier fra tre modne karakterskuespillere fra »Melancholia«, som Berlingske mødte i dag.

Den tyske skuespiller Udo Kier (tv) med JOhn Hurt og Kirsten Dunst, som spiller med i »Melancholia« Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS GUILLOT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der herskede en trykket stemning i Zentropa-villaen i Cannes her til eftermiddag - den berømte villa lidt uden for centrum, der gennem årene har lagt hus, have og swimmingpool til talrige animerede fester i forbindelse med den årlige filmfestival.

I dag sad der bare tre ældre herrer med hver sin kop kaffe under parasollerne ved poolen – og så en håndfuld journalister.

Pressen var inviteret til at komme og få en uformel snak med nogle af skuespillerne i Lars von Triers ”Melancholia”, bl.a. John Hurt, Udo Kier og Jesper Christensen – om filmen, forstås. Men efter at ledelsen af Cannes Festival ved middagstid besluttede at erklære Lars von Trier for ”persona non grata” på filmfestivalen på grund af hans bemærkninger om at være nazist på gårsdagens pressekonference, var dagsordenen pludselig blevet en anden.

Det sidste tabu

Den 71-årige engelske skuespiller John Hurt, der spiller brudens sangvinske far i ”Melancholia” og flere gange tidligere har arbejdet sammen med Lars von Trier, var oprigtig ked af det på sin ven og instruktørs vegne.

- Det var nogle meget tankeløse bemærkninger, for hvis der er ét tabu tilbage i den vestlige verden, så er det det. Og uanset hvordan du gør det, i samme øjeblik du siger et af disse ord, er hullet allerede gravet. Og lige meget hvad du gør for at komme ud af det, graver du bare hullet endnu dybere, sagde han.

- Det er en forfærdelig skam. Lars er en provokatør og ”enfant terrible”, men han er også en mesterlig instruktør og unik filmmager, hvilket er grunden til at vi alle er her.

- Hvis Lars også bliver erklæret "persona non grata" ved fremtidige festivaler, vil det sige, at de lytter til og reagerer på journalistik, der misrapporterede, hvad der virkelig blev sagt. Det var jo slet ikke det, han mente, og det er forfærdeligt trist, at det er blevet blæst op til dette. Enhver, der kender Lars, ved, at han er absolut ikke nazist, lød det fra John Hurt

Skamfuldt og skandaløst

Opbakningen blandt de tre skuespillere, der alle har kendt Lars von Trier i adskillige år, var entydig, omend udtrykt på lidt forskellig måde. Danske Jesper Christensen, der har en mindre rolle i filmen som butler med stiv overlæbe, var meget kontant i sin fordømmelse af festivalledelsen, som han mente har reageret skamfuldt og skandaløst.

- Det er en skam for Cannes, at man på den måde bøjer sig for pression fra sponsorerne. Det er ikke en skam for Lars von Trier at sige noget vrøvl, sagde han.

- Lars har altid været et løst projektil, man er altid lidt nervøs for, hvad han kan komme til at sige. Men han er én af de mest geniale filminstruktører jeg kender. Jeg vil gøre hvad som helst, om det så bare er at bære en kuffert gennem lokalet, for at være med i én af Lars’ film.

Synd for Kirsten Dunst

Den person, hele sagen gør ham mest ondt for, er Kirsten Dunst, der spiller den kvindelige hovedrolle:

- Jeg tror, hun kunne have vundet en pris for bedste skuespillerinde. Men jeg tvivler på, at festivalen har mod til at sige, at selv om de har smidt Lars ud, kan de godt give en pris til en enestående præstation i hans film, sagde Jesper Christensen.

Den tyske skuespiller, Udo Kier, der i sin lange karriere flere gange har spillet både Hitler og nazist – men altid kun i komedier, understreger han – har kendt Lars von Trier siden dennes allerførste instruktøropgave for 22 år siden.

- Det var Medea for dansk TV med Kirsten Olesen, og jeg var hendes mand, kong Jason. Siden har jeg været med i alle Lars’ film, undtagen de to, hvor der blev talt dansk, mindes han.

Selv om han har kendt Lars von Trier så længe, kan heller ikke han forklare, hvad der gik galt for den excentriske filminsturktør, da han kom med sine fatale udtalelser om at være nazist og forstå Hitler ”lidt”.

- Jeg har prøvet at forklare det for mig selv, men jeg kan ikke se ind i hans hjerne. Man kan godt kalde præsident Bush for et røvhul, men der er simpelthen nogle ting, man ikke kan sige. Jeg er selv meget følsom over for den slags, fordi jeg er tysker. Men jeg ved, han ikke mener det på den måde, det nu udlægges.